Poništen natječaj za dogradnju lukobrana u Salima – Bilaver: “Projekt neće biti upitan!”

Foto: MMPI

SALI – Tri mjeseca nakon što je najavljeno kako će natječaj za izvođača radova na dogradnji lukobrana u Salima biti poništen, Županijska lučka uprava kao nositelj te EU investicije, to je i napravila.

– Na natječaj su stigle dvije ponude koje su bile za 27 i 28 milijuna kuna veće u odnosu na procijenjenu vrijednost tog posla, a dodatni novac nije pronađen iz EU financiranja. Nismo uspjeli potpisati veći “grant” ugovor – kazao je za 057info ravnatelj Davor Škibola.

Vrijeme je napravilo svoje s obzirom na to da ove godine počinje novi ciklus financiranja iz EU fondova, a ugovor za Sali o dodjeli bespovratnih 56.7 milijuna kuna, potpisan je 2019. godine. Novi natječaj sigurno će biti raspisan s većom procjenom vrijednosti tog projekta lučke infrastrukture.

– Savjetovali smo Županijskoj lučkoj upravi da se natječaj poništi s obzirom na to da je takva praksa bila i na ostalim projektima, gdje je procijenjena vrijednost bila puno manja od ponuda. Očekujem da ŽLU kroz tjedan dana uputi zahtjev za dodatnim sredstvima. Odobrit ćemo iznos koji otprilike odgovara razlici do ponuda. Vjerujem da ćemo kroz dva tjedna potpisati novi ugovor o financiranju. Projekt neće biti upitan! – ustvrdio je državni tajnik za more, Josip Bilaver.

No, zbog čega se toliko dugo čekalo na poništenje natječaja?

– Uobičajena je praksa da zajedno s naručiteljem, projektantima i konzultantima ispitujemo odgovaraju li ponude realnom stanju ili je došlo do napuhavanja cijena – odgovara državni tajnik za more.