Doktorica sa Šolte ne želi cijepiti ljude – Facebook joj prepun teorija zavjere, antikrista, masona, zabranjenog znakovlja

Foto: Pexels / Facebook

ŠOLTA – Na Šoltu su prije dva mjeseca slali izvanredni nadzor kad im je javljeno da pacijente suspektne na Covid liječnica Krželj ne želi slati na testiranje. Tada je to nekako riješeno, ali problem je zapravo ostao jer svaki medicinski djelatnik, pa tako i doktorica Krželj – u bilo kojem trenutku – kod nas ima pravo izjaviti da mu savjest brani provođenje određenih postupaka, a nalaže mu neke druge.

Hrvatska liječnička komora (HLK) službeno je ovoga tjedna zatražila očitovanja od liječnice iz ambulante na Šolti i ravnatelja Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije dr. Marka Rađe koji je njezin pretpostavljeni. Šoltanska doktorica Ljiljana Krželj izjasnila se, naime, da svoje pacijente – a ima ih oko 500 – ne želi cijepiti protiv Covida, niti ih zapisati za cijepljenje. Šoltane sa simptomima koji ukazuju na Covid odbijala je slati i na testiranja, piše Telegram.

Šoltani kažu da ih doktorica Krželj uvjerava da je korona ”politički izmišljena bolest”.

Na Šoltu je prije dva mjeseca poslan izvanredni nadzor

Tako su se, još prije epidemije Covida, Šoltani na svojoj koži mogli osvjedočiti kako se u praksi realizira kod nas loše i nedostatno regulirano pravo liječnika priziv savjesti. Dr. Rađa, ravnatelj Doma zdravlja čija je zaposlenica Ljiljana Krželj, s time nije zadovoljan, ali kaže da je ovakve bizarne slučajeve omogućila država koja uporno odlaže s nužnim mijenjanjem propisa o prizivu savjesti.

Kaže da su na Šoltu prije dva mjeseca slali izvanredni nadzor kad im je javljeno da pacijente suspektne na Covid liječnica Krželj ne želi slati na testiranje. Tada je to nekako riješeno, ali problem je zapravo ostao jer svaki medicinski djelatnik, pa tako i doktorica Krželj – u bilo kojem trenutku – kod nas ima pravo izjaviti da mu savjest brani provođenje određenih postupaka, a nalaže mu neke druge.

Zato dr. Rađa kaže kako su mu u ovom slučaju, praktički vezane ruke. Mogao bi reagirati kad bi se pojavio liječnik koji, recimo, odbija cijepiti djecu obaveznim cjepivima. Ali ovdje ne može ništa, javlja Telegram.

“Situacija s prizivom savjesti postala je neodrživa”

Dobro je ipak, kaže, što na Šolti postoji još jedan tim koji radi u ambulanti pa pacijenti neće ostati ni bez usluga koje se tiču Covida, ali smatra da je situacija s prizivom savjesti postala neodrživa. Pogotovo u javnom zdravstvu. A ona je vrlo jednostavno rješiva, kaže dr. Rađa. ”Zna se što nose svaka pojedina specijalizacija i svako radno mjesto u medicini, a specijalizacija ima ukupno 49”, kaže ravnatelj.

”Ako, na primjer, ne želite raditi pobačaje, očito vam nije vam mjesto u ginekologiji, odlučite se za nešto drugo. Dakle, prije ulaska na specijalizaciju ili na određeni posao, trebalo bi od svih kandidata tražiti izjave o eventualnom prizivu savjesti. Ako je tip priziva savjesti nespojiv s tom strukom, onda se u nju ne bi smjelo moći ni ući. Jer to znači da građani od tog liječnika neće dobiti punu medicinsku uslugu kakvu određeno radno mjesto podrazumijeva”.

Stoga će biti zanimljivo pratiti što će u slučaju dr. Krželj postići Hrvatska liječnička komora i što uopće može postići.

Iz Liječničke komore o slučaju stiže šturi odgovor

Na pitanja koja smo mu o tome postavili mailom, predsjednik liječničke Komore, dr. Krešimir Luetić, odgovorio je u srijedu vrlo šturo. ”Nadležno povjerenstvo Hrvatske liječničke komore ovaj je tjedan zatražilo službeno očitovanje o slučaju na Šolti od ravnatelja Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije i navedene liječnice.” Za dodatne informacije ponudili su razgovor s dr. Ladom Zibar, predsjednicom njihovog Povjerenstva za medicinsku etiku.

Dok čekamo razgovor s dr. Zibar razmišljajući o tome može li neki hrvatski liječnik odlučiti da se rak želuca liječi čajem od kamilice, obraćamo se i Koordinaciji liječnika obiteljske medicine KoHOM. Predsjednica, zagrebačka liječnica Nataša Ban Toskić, potvrđuje da za slučaj Ljiljane Krželj znaju iz medija. No, kako šoltanska obiteljska liječnica nije članica njihove udruge, za bilo kakvu reakciju prema njoj nemaju statutarnih mogućnosti.

Nadajući se da je doktorica Krželj ipak ”izdvojen slučaj”, gospođa Ban Toskić ističe da je i ona sama uime KoHOM-a, kao i mnogi drugi članovi udruge, u desecima javnih nastupa iznijela stav o nužnosti i dobrobitima cijepljenja. ”To ćemo”, kaže,” činiti i ubuduće”.

Doktorica ne želi komentirati i poručuje nam “Bog s vama”

Dr. Zibar kaže kako etičko povjerenstvo Komore ne izriče sankcije članovima Komore za koje su primljene određene primjedbe. Oni mogu samo napraviti prijavu Časnom sudu koji onda odlučuje o daljnjim postupcima i eventualnim sankcijama od kojih je najteža oduzimanje licence. Očitovanja koja su zatražena bit će, dakle, temelj za njihovo mišljenje o slučaju Krželj i moguću prijavu. No ni povoljno, ni nepovoljno mišljenje Povjerenstva za etiku nije obavezujuće za Časni sud, ističe dr. Zibar, tako da je rješenje ovog slučaja vjerojatno još jako daleko.

Telegram je na kraju želio čuti komentar i od liječnice Ljiljane Krželj koja je ovaj medij, međutim, rezolutno odbila. Ne želi razgovarati ni o svojim motivima, ni o tome što će u očitovanju poslati Liječničkoj komori. ”Nikakve izjave”, rekla je u telefonskom razgovoru. ”Od kleveta se možeš braniti samo šutnjom. Bog s vama”.

Uvidom u njeno djelovanje po društvenim mrežama, može se vidjeti kako je navedena liječnica izrazito aktivna po pitanju isticanja ekstremno desnih stavova, osuđenih ratnih zločinaca i zabranjenih simbola, poput hrvatskog grba s bijelim poljem ili pak zabranjenog ustaškog pozdrava. Na nekoliko svojih objava proziva i premijera Plenkovića.

Foto: Facebook / Screenshot

D.G.