2 min. čitanja

Novi projekt zaštite bjeloglavog supa na otoku Cresu

Novi projekt zaštite bjeloglavog supa na otoku Cresu
Foto: JU Priroda

CRES – Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove u Belom na otoku Cresu nezaobilazna je točka posjetiteljima cresko-lošinjskog otočja, brojnih zaljubljenika u prirodu i mladih naraštaja, koji osim edukativno-turističke, ima izuzetno važnu ulogu u zaštite posljednje populacije bjeloglavih supova u Hrvatskoj. Kako bi se osigurali dodatni kapaciteti za intenzivnu skrb o supovima,Javnoj ustanovi „Priroda“  tijekom protekle godine odobren je projekt unaprjeđenja oporavilišta vrijedan preko 900.000 kuna od čega se 85% sufinancira bespovratno sredstvima Europske unije.

Ta sredstva namijenjena su za poboljšanje uvjeta  prihvata i provođenje dodatne skrbi nad spašenim supovima koji borave u oporavilištu.

Foto: JU Priroda

Osiguranje hrane za rast brojnosti supova

Planira se tako urediti  ambulantni prostor s laboratorijskom opremom čime će se omogućiti različite primarne analize i dobivanje brzih informacija o potrebnoj skrbi.
Ovaj zahtjevan posao podupire Primorsko-goranska županija, koja zajedno sa  županijskom Javnom ustanovom „Priroda“ i partnerima, osim ulaganja u obnovu i uređenje Centra u proteklim godinama, nastavlja kontinuirano osiguravati sredstva za očuvanje ove strogo zaštićene vrste i simbola otoka Cresa i Kvarnerskih otoka.

Tako su u ovoj godini u okviru godišnjeg programa Ustanove planirana sredstva za rad hranilišta, tzv. „restorana“ za supove, kako bi se osigurala dodatna količina hrane, koja nedostaje u ekosustavu u cilju očuvanja i povećanja njihove brojnosti.

Centar za posjetitelje Beli – Foto: Želimir Gržančić

U ovoj godni monitornig gnježđenja i prstenovanje

Ova strogo zaštićena vrsta prirodni je čistač,  hrani se  isključivo uginulim životinjama. Kako su stada na našim otocima sve manja bjeloglavi sup se  danas gnijezdi još samo na Kvarnerskim otocima. Njihova brojnost se u posljednjih par godina kretala od oko stotinjak do stodvadesetpet parova.

Javna ustanova „Priroda“ će ove godine u suradnji s Udrugom BIOM provesti redovan godišnji monitoring uspješnosti gniježđenja supova na Kvarneru, a osigurano je i sufinanciranje akcije prstenovanja mladih supova u gnijezdima, koju već više od dva desetljeća provodi Udruga Grifon. Nabaviti će se i GPS uređaji kojima se supovi nakon uspješnog oporavka obilježavaju, u cilju praćenja njihova kretanje i snalaženja ponovno na slobodi. U nekoliko proteklih godina putem praćenja GPS-om, tako su zabilježena kretanja naših supova od Španjolske na zapadu pa sve do Sirije na istoku. Rad oporavilišta za bjeloglave supove ključan je za spašavanje mladih supova koji iz svojih gnijezda na liticama iznad mora,  nerijetko padnu u more što  ukoliko ne budu spašeni, završava njihovim  utapanjem.

Zdravko Kleva

PROČITAJTE JOŠ:

Oporavilište za bjeloglave supove uz podršku EU fondova želi povećati svoje kapacitete
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.