2 min. čitanja

Kružna putovanja stranih brodova Jadranom gotovo nestala, lani ih je bilo samo 26, čak 700 manje nego godinu prije

Kružna putovanja stranih brodova Jadranom gotovo nestala, lani ih je bilo samo 26, čak 700 manje nego godinu prije
Foto: Boris Kačan

Kružna putovanja stranim brodovima po hrvatskom Jadranu u 2020. su gotovo nestala jer ih je ostvareno samo 26, što je čak 700 putovanja ili 96,4 posto manje nego u 2019., pri čemu ih u šest lanjskih mjeseci nije ni bilo, a sve kao posljedica pandemije i ograničenja međunarodnih putovanja, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Takva situacija s kružnim putovanjima kruzera ista je u cijelom svijetu, te se pad tih putovanja i globalno kreće iznad 90 posto, a prema novim, optimističkim procjenama međunarodnog udruženja kruzing industrije CLIA, početak oporavka tog tržišta mogao bi krenuti u drugoj polovici 2021., naravno ako se nastavi cijepljenje i distribucija cjepiva te ‘olakšaju’ ograničenja putovanja, prenosi tportal.

U tom slučaju i Hrvatska može očekivati povratak kruzera u njezine luke, posebice u Dubrovnik, gdje su prije pandemije i najviše uplovljavali i zadržavali se, no sve će ovisiti i o mjerama nacionalnog stožera odnosno situaciji s pandemijom u Hrvatskoj i šire.

Osim pada broja kružnih putovanja stranih kruzera po Jadranu, još je veći minus, od čak 99,6 posto, u 2020. zabilježen sa tek nešto malo više od četiri tisuće putnika koji su u Hrvatsku došli na svih 26 kružnih putovanja. Sva putovanja i putnike u Hrvatsku je dovezlo 10 stranih brodova-kruzera ili njih 65 manje nego u 2019, što je i 84,7 posto manje.

Od prijašnjih 20-ak zastava zemalja pod kojima su ti brodovi doplovljavali do hrvatskog mora, u 2020. ih je ‘ostalo’ samo šest – belgijska, grčka, talijanska te pod zastavama Maršalovih Otoka, Otoka Wallis i Futuna te Malte, iz koje je, kao i ranijih godina, bilo i lani najviše putovanja, gotovo polovica od ukupnog broja – 12.

Po mjesecima, podaci DZS-a (Državnog zavoda za statistiku) pokazuju da je kružnih putovanja stranih brodova u 2020. bilo u prva tri mjeseca, zatim ništa do srpnja, kada je ostvareno jedno takvo putovanje, te još po pet u kolovozu i rujnu, nakon čega ni u jednom mjesecu do kraja godine nije bilo tih putovanja.

Za razliku od 2019., kada su strani kruzeri uplovljavali u luke većine jadranskih županija, u 2020. su to činili u samo dvije županije tj. gotovo 85 posto od svih 26 kružnih putovanja ostvareno je u Dubrovačko-neretvanskoj, a ostalih 15 posto u Istarskoj županiji.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.