ZEMLJA GURMANIJA – GURMANLUK Šibenska torta

Foto: Željko Krnčević

Evo recepta za jedan od načina pripreme Šibenske torte. Ovo smo napravili ovog lita. Zaslužila je poseban album “Kad padne cukar”. Pa evo ko nije vidija nek poviri i prova je napraviti. Meni je puno draga.

Triba nam:

30 dkg orasa,

eko naranča (ja uzeja u Spara i to južnoafričku, 8 jaja,

2 x 100 dkg čokolade za kuvanje,

25 dkg cukra,

2 žlice oštrog brašna,

Foto: Željko Krnčević

malo masla, malo vanilje,

dvi datule,

malo ruma (po želji ali ne puno),

2 žlice meda….

I onda orase sameljete, naranču kuvate na laganoj vatri po ure; odvojite žumanjca od bilanca. Bilanca izmiksajte malo kasnije da se ne razvodne; izmiksajte žumanjca i cukar nježno na pari rastopite čokoladu (prvih 10 deka), dodajte u žumanjce. U tu užbačenu smjesu dodajte izmiksanu i dobro usitnjenu naranču – mišajte.

Sljedeći idu mliveni orasi – miksajte lagano; nježno dodajte užbačena bilanjca i još nježnije mišajte ručno da se dobro sljubi,

Foto: Željko Krnčević

Dodajte one dvi žlice oštrog brašna. Izlijte smjesu u kalup i stavite u pećnicu na 180 50 minuta.

Kad je gotovo izvadite i nek se malkice ohladi pa prelijte rastopljenom čokoladom (onih drugih 10 deka).

I jedino što morate napraviti je – pojisti i uživati u društvu svojih najbližih i prijatelja, pa i namjernika…

E, pitali ste za babin tač. Dvi “otribljene” datule, 2 žlice meda i ruma po želji. A ne mogu sve ni kazat, da se baba ne naljuti…

Foto: Željko Krnčević

Više recepata možete pronaći na stranici Zemlja Gurmanija – Gurmanluk.

Željko Krnčević

PROČITAJTE JOŠ:

ZEMLJA GURMANIJA – GURMANLUK Šibenske kroštule