ŠKAMPI S GRADELA Jednostavni domaći recepti

Foto: Marijan Zujić

Ako ih ovako niste još probali, definitivno morate. Vrlo jednostavan recept, samo morate obratiti pozornost na duljinu pripremanja!

Naložiti vatru na roštilju ili ognjištu te sačekati da potpuno sagori. Škampe obavezno dobro ispati tekućom vodom da se isperu mogući tragovi mulja i otopine (često se upotrebljava kalij-metabisulfit tkz. VINOBRAN) u koju ribari znaju potapati škampe u kašeti, da duže sačuvaju svježinu i boju te da ih sačuvaju od kvarenja prije posipanja suhim ledom.

Foto: Marijan Zujić

Oprane škampe, ostaviti u cjedilu dok se čeka na žeravu. Malo ih posoliti sitnom soli i pouljiti suncokretovim uljem a ne maslinovim dok se peku.

Pričekati dok malo padne jačina žerave te posložiti pripremljene škampe na već ugrijana gradela.

Foto: Marijan Zujić

Treba ih povremeno okrenuti da ne izgore, nego da se ravnomjerno peku. Pečenje traje samo pet do deset minuta što ovisi o jačini žerave i veličini škampa. Nikako nemojte pretjerati s duljinom pečenja da škampi ne izgore i presuše se, nego da ostanu ukusni. Potrebno ih je peći tek toliko da se meso u njima zgruša na povišenoj temperaturi.

Servirati ih uz domaće maslinovo ulje, sitno sjeckani peršin i češnjak, krišku limuna, više za dekoraciju te po potrebi dodati soli i papra.