2 min. čitanja

U uvali na Visu pronađena uginula glavata želva

U uvali na Visu pronađena uginula glavata želva
Foto: Čitatelj

VIS – Uginula glavata želva pronađena je u subotu u uvali Ženka na otoku Visu.  Riječ je o najbrojnijoj od tri vrste morskih kornjača koje naseljavaju Sredozemno i Jadransko more. To je autohtona, danas ugrožena i strogo zaštićena vrsta. Glavate želve koje žive u Jadranskom moru, uglavnom su se izlegle na plažama u Grčkoj, Turskoj, Tunisu i Cipru.

Glavate želve nažalost najčešće stradavaju od ljudi. Ribarski alati i plastika u koje se upletu ili progutaju, najčešći je uzrok uginuća uz najčešće veliku muku, a nerijetko nastradaju od propelera glisera.

Morske kornjače zimskim mjesecima, kad je more najhladnije, hiberniraju na muljevitom morskom dnu. Tada troše minimalnu količine energije i rijetko izlaze na površinu po zrak. Ovo je razlog zbog čega zimčesto nastradaju, tako što završe u pridnenim ribarskim mrežama kočama jer se uslijed naglog podizanja na površinu neaktivna životinja nađe u stanju šoka.

Često se dogodi da želva završi u plićaku, no ukoliko nije ozlijeđena ne smije je se dirati.

Foto: Čitatelj

U slučaju da pronađete ozlijeđenu jedinku koja pripada skupinama morskih kornjača, morskih sisavaca ili hrskavičnih riba (morski psi i raže), iznimno je važno brzo djelovati kako bi joj se mogla pružiti potrebna pomoć u što kraćem roku.

Foto: Čitatelj

Ukoliko je riječ o uginuloj jedinki, kao što je u ovom slučaju, vaša dojava može pomoći u prikupljanju važnih podataka koji će rezultirati definiranjem adekvatnih mjera zaštite za navedene vrste.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Dobra koordinacija institucija – Spašena zaštićena Želva s udicom u grlu
Uspješno operirana glavata želva, pronađena kod Dugog otoka
ŠIBENIK Glavata želva pred kamerom pozirala 5 minuta
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.