U uvali na Visu pronađena uginula glavata želva

Foto: Čitatelj

VIS – Uginula glavata želva pronađena je u subotu u uvali Ženka na otoku Visu.  Riječ je o najbrojnijoj od tri vrste morskih kornjača koje naseljavaju Sredozemno i Jadransko more. To je autohtona, danas ugrožena i strogo zaštićena vrsta. Glavate želve koje žive u Jadranskom moru, uglavnom su se izlegle na plažama u Grčkoj, Turskoj, Tunisu i Cipru.

Glavate želve nažalost najčešće stradavaju od ljudi. Ribarski alati i plastika u koje se upletu ili progutaju, najčešći je uzrok uginuća uz najčešće veliku muku, a nerijetko nastradaju od propelera glisera.

Morske kornjače zimskim mjesecima, kad je more najhladnije, hiberniraju na muljevitom morskom dnu. Tada troše minimalnu količine energije i rijetko izlaze na površinu po zrak. Ovo je razlog zbog čega zimčesto nastradaju, tako što završe u pridnenim ribarskim mrežama kočama jer se uslijed naglog podizanja na površinu neaktivna životinja nađe u stanju šoka.

Često se dogodi da želva završi u plićaku, no ukoliko nije ozlijeđena ne smije je se dirati.

Foto: Čitatelj

U slučaju da pronađete ozlijeđenu jedinku koja pripada skupinama morskih kornjača, morskih sisavaca ili hrskavičnih riba (morski psi i raže), iznimno je važno brzo djelovati kako bi joj se mogla pružiti potrebna pomoć u što kraćem roku.