1 min. čitanja

KREĆE IZGRADNJE RIBARSKE LUKE KRK Sigurnije privezište za ribare sa svom komunalnom opremom

KREĆE IZGRADNJE RIBARSKE LUKE KRK Sigurnije privezište za ribare sa svom komunalnom opremom
Foto: ŽLU Krk

KRK – Odlukom Uprave ribarstva Ministarstva poljoprivrede, Županijskoj lučkoj upravai Krk dodjeljuju se sredstva u iznosu od maksimalnih 5 milijuna eura ili 37,3 milijuna kuna iz programa poticajnih mjera Europske Unije „Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze ribe i skloništa“. Od ukupnih sredstava iz EU fondova će se financirati 75% prjekta, dok će 25% snositi Republika Hrvatska iz Fonda za ribarstvo i ruralni razvoj.

Projektom izgradnje ribarske luke, dobit će se produženje glavnog lukobrana u dužini 200 metara te proširenje na 12 metara čime će se osigurati dovoljni kapaciteti i sigurno privezište za ribarske brodove, sa svom komunalnom opremom, autonomnim fotonaponskim sustavom te električnim vozilima za skupljanje otpada i pranje javnih prometnih površina, te uređenje površine za ugradnju spremnika za gorivo.

Planirana je izgradnja benzinske postaje namijenjene za ribare, nautičare i sportska plovila na dostupnijoj lokaciji te opremanje lukobrana i izgradnja montažnog objekta za radnike.

Oprema za preuzimanje i skladištenje ribe obuhvaća rashladnu komoru s ledomatom, vagu- viličar i kašete za ribarsku opremu. Projekt uključuje i svjetlovodno kabliranje u sklopu rekonstrukcije lukobrana.

Foto: ŽLU Krk

Kako bi se uspostavio i prikladno opremio prostor na kojem se obavlja gospodarska djelatnost ribarstva, planira se izvršiti ulaganje u sljedeću opremu, odnosno infrastrukturu: vozila na električni pogon, fotonaponski autonomni sustav, komunalnu opremu, industrijsku digitalnu vagu, kašete za skladištenje mreža s ribarskih plovila, kombiniranu rashladnu komoru za skladištenje prehrambenih proizvoda i svjetlovodnu optičku mrežu do lokacija bežičnih uređaja.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina je najavio da će se u godinama koje slijede, u otočne luke, točnije krčku i bašćansku, uložiti stotinjak milijuna kuna, i to najvećim dijelom iz bespovratnih europskih izvora.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.