Japanska podmornica oštećena pri sudaru s trgovačkim brodom

Foto: Japanska obalna straža

Podmornica Japanskih pomorskih snaga Soryu sudarila se u ponedjeljak s trgovačkim brodom prilikom izranjanja, potvrdili su japanski dužnosnici. Prema izvješću Japanske ratne mornarice, čini se da je pretrpjela i prilično veću štetu nego što se u početku mislilo.

Dio tornja je izvijen, a njegovo desno hidrokrilo koje pomaže pri kontroli dubine slomljeno je, izvijestili su.

U nesreći je oštećena i komunikacijska oprema podmornice, što je rezultiralo neprijavljivanjem incidentom dulje od tri sata.

Do sudara je došlo u ponedjeljak oko 10:55 sati ispred rta Ashizuri u prefekturi Kochi. Ministar obrane Nobuo Kishi rekao je da je posada podmornice, koja je bila uključena u rutinsku obuku, uočila komercijalno plovilo kroz periskop tijekom izranjanja, ali ga nisu mogli izbjeći.

Tri člana posade na podmornici lakše su ozlijeđena.

Prema izvorima japanske Obalne straže, podmornica je udarila u komercijalni brod za rasuti teret Ocean Artemis pod hongkonškom zastavom s 20 kineskih članova posade.

Glasnogovornik japanske Vlade Katsunobu Kato rekao je u ponedjeljak da je komercijalni brod, kada ga je kontaktirala japanska obalna straža, izvijestio da nije pretrpio nikakvu štetu.

Kishi je u ponedjeljak rekao da mu je premijer Yoshihide Suga naložio da potvrdi sigurnost komercijalnog broda i pruži pomoć za spašavanje ako je potrebno. Međutim, MSDF nije uspio potvrditi detalje u vezi s brodom jer je ubrzo nakon toga napustio mjesto događaja.

Podmornica je stigla kasno u ponedjeljak u luku Kochi, gdje će biti na popravku, no najprije će japanska Obalna straža obaviti istragu, zbog sumnje da incidenti poput ovoga predstavljaju ugrožavanje civilnog prometa zbog nemara, dok je Japanski odbor za sigurnost prometa rekao da je pokrenuo vlastitu istragu.

Soryu je dizel-električna podmornica standardne deplasmana od 2950 tona i 65 članova posade. U službu je stupila 2009. godine kao prva u svojoj klasi.

D.G.