VIDEONADZOR DOBROVOLJAN Usvojen amandman Ruže Tomašić u europskoj Uredbi o kontroli ribarstva

Foto: Youtube / Screenshot

Odbor za ribarstvo  pri Europskom parlamentu (PECH) usvojio je Izmjenu Uredbe o kontroli ribarstva, izvijestila je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, Ruža Tomašić. 

Uspješna provedba zajedničke ribarstvene politike uvelike ovisi o jednostavnom, djelotvornom i suvremenom sustavu kontrole, za što se zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić kontinuirano zalagala radom u Odboru.

Usvojen je amandman koji je predložila Tomašić, a kojim se protivi uvođenju obveznog sustava videonadzora (CCTV).

Naime, Komisijin prijedlog bio je: “države članice dužne su osigurati djelotvornu kontrolu obveze iskrcavanja. U tu svrhu određeni minimalni postotak ribarskih plovila koja love vrste koje podliježu obvezi iskrcavanja i plove pod njihovom zastavom, mora biti opremljen sustavima videonadzora (CCTV) za kontinuirano snimanje i pohranu podataka”.

Umjesto toga, predložila je, što je odbor PECH i usvojio, da određeni minimalni postotak ribarskih plovila koja love vrste koje podliježu obvezi iskrcavanja može biti opremljen sustavima videonadzora (CCTV) na dobrovoljnoj osnovi. Obvezno uvodenje sustava videonadzora predstavljao bi narušavanje privatnosti ribara, čemu se Tomašić oštro protivi.

D.G.