2 min. čitanja

UŠTEDA DO 76 POSTO Grad Poreč postavio LED svjetiljke u sustav javne rasvjete

UŠTEDA DO 76 POSTO Grad Poreč postavio LED svjetiljke u sustav javne rasvjete
Foto: Grad Poreč

POREČ – Završeni su radovi u sklopu projekta modernizacije javne rasvjete, koji su se proteklih mjeseci odvijali na području Grada Poreča-Parenzo, a sve prema programu ESIF – Energetska obnova sustava javne rasvjete. U sklopu projekta, na nekima od najfrekventnijih gradskih prometnica, te u gradskim naseljima, postojeće živine svjetiljke, koje su ujedno i najveći potrošači na glavnim gradskim pravcima, zamijenjene su s ukupno 1.082 nove LED svjetiljke javne rasvjete.

Sva je modernizacija provedena u skladu s novim Zakonom o svjetlosnom onečišćenju i pripadajućim Pravilnikom o zonama rasvijetljenosti, dopuštenim vrijednostima rasvjetljavanja i načinima upravljanja rasvjetnim sustavima. Tijekom prosinca zamijenjene su i zadnje predviđene svjetiljke, nakon čega je izvršena konačna regulacija.

Nova javna rasvjeta postavljena je u zonama ulaz sjever – D75, Veli Maj, Mali Maj, Materada, Gornji, Srednji i Donji Špadići, Finida, Čimižin (uključujući ul. Mate Vlašića), ulaz Varvari D302, Školska zona te južni dio D75. Kroz projekt je izvršena demontaža postojećih svjetiljki, ekološko zbrinjavanje živinih izvora svjetlosti i ostalih svjetiljki sukladno važećim propisima, dobava, montaža i spajanje LED svjetiljki za rasvjetu prometnice, demontaža postojećih nosača svjetiljki te dobava/izrada i ugradnja novih nosača (konzola) za postavljanje svjetiljki na postojeće stupove javne rasvjete radi postizanja odgovarajućih parametara rasvjete.

Nadalje, kroz projekt je izvršena i dobava, montaža, konfiguriranje i ispitivanje tzv. „pametnih“ svjetiljki, odnosno automatskog sustava regulacije i upravljanja javne rasvjete, kao i ispitivanje te provjera funkcionalnosti sustava nakon obnove s izradom ispitnog izvješća, uključujući dokaze sukladnosti i ispravnosti sve ugrađene opreme.

– Ovaj projekt će se, ustvari, financirati kroz jako velike uštede koje ćemo ostvariti s novom javnom rasvjetom u narednom razdoblju. Očekujemo da će na godišnjoj razini, umjesto blizu milijun kWh, nova potrošnja biti 247 tisuća kWh, što je ušteda od preko 76 posto. Dodatno, smanjit će se i emisije CO2 – kaže porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

Osim toga, implementacijom i zamjenom suvremene LED rasvjete koja se proteklih mjeseci vršila na rasvjetnim tijelima na cijelom području grada, provjerena su i postojeća rasvjetna tijela,  pa su tako i ona na porečkoj zaobilaznici ponovno stavljena u funkciju.

Za ovaj projekt Grad Poreč-Parenzo je krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta je 3,1 milijun kuna plus PDV, financiran kreditom Hrvatske banke za obnovu i razvoj, a izvođači su bili Zajednica izvoditelja Lipa promet i Elektroenergetika iz Zagreba.

Grad Poreč-Parenzo već duže razdoblje u svim naseljima prilikom izvođenja radova na izgradnji, proširenju i dogradnji sustava javne rasvjete, umjesto konvencionalnih modela postavlja suvremenu LED javnu rasvjetu, a tako će nastaviti i u budućnosti, sukladno planu Upravnog odjela za komunalni sustav.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.