UŠTEDA DO 76 POSTO Grad Poreč postavio LED svjetiljke u sustav javne rasvjete

Foto: Grad Poreč

POREČ – Završeni su radovi u sklopu projekta modernizacije javne rasvjete, koji su se proteklih mjeseci odvijali na području Grada Poreča-Parenzo, a sve prema programu ESIF – Energetska obnova sustava javne rasvjete. U sklopu projekta, na nekima od najfrekventnijih gradskih prometnica, te u gradskim naseljima, postojeće živine svjetiljke, koje su ujedno i najveći potrošači na glavnim gradskim pravcima, zamijenjene su s ukupno 1.082 nove LED svjetiljke javne rasvjete.

Sva je modernizacija provedena u skladu s novim Zakonom o svjetlosnom onečišćenju i pripadajućim Pravilnikom o zonama rasvijetljenosti, dopuštenim vrijednostima rasvjetljavanja i načinima upravljanja rasvjetnim sustavima. Tijekom prosinca zamijenjene su i zadnje predviđene svjetiljke, nakon čega je izvršena konačna regulacija.

Nova javna rasvjeta postavljena je u zonama ulaz sjever – D75, Veli Maj, Mali Maj, Materada, Gornji, Srednji i Donji Špadići, Finida, Čimižin (uključujući ul. Mate Vlašića), ulaz Varvari D302, Školska zona te južni dio D75. Kroz projekt je izvršena demontaža postojećih svjetiljki, ekološko zbrinjavanje živinih izvora svjetlosti i ostalih svjetiljki sukladno važećim propisima, dobava, montaža i spajanje LED svjetiljki za rasvjetu prometnice, demontaža postojećih nosača svjetiljki te dobava/izrada i ugradnja novih nosača (konzola) za postavljanje svjetiljki na postojeće stupove javne rasvjete radi postizanja odgovarajućih parametara rasvjete.

Nadalje, kroz projekt je izvršena i dobava, montaža, konfiguriranje i ispitivanje tzv. „pametnih“ svjetiljki, odnosno automatskog sustava regulacije i upravljanja javne rasvjete, kao i ispitivanje te provjera funkcionalnosti sustava nakon obnove s izradom ispitnog izvješća, uključujući dokaze sukladnosti i ispravnosti sve ugrađene opreme.

– Ovaj projekt će se, ustvari, financirati kroz jako velike uštede koje ćemo ostvariti s novom javnom rasvjetom u narednom razdoblju. Očekujemo da će na godišnjoj razini, umjesto blizu milijun kWh, nova potrošnja biti 247 tisuća kWh, što je ušteda od preko 76 posto. Dodatno, smanjit će se i emisije CO2 – kaže porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

Osim toga, implementacijom i zamjenom suvremene LED rasvjete koja se proteklih mjeseci vršila na rasvjetnim tijelima na cijelom području grada, provjerena su i postojeća rasvjetna tijela,  pa su tako i ona na porečkoj zaobilaznici ponovno stavljena u funkciju.

Za ovaj projekt Grad Poreč-Parenzo je krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta je 3,1 milijun kuna plus PDV, financiran kreditom Hrvatske banke za obnovu i razvoj, a izvođači su bili Zajednica izvoditelja Lipa promet i Elektroenergetika iz Zagreba.

Grad Poreč-Parenzo već duže razdoblje u svim naseljima prilikom izvođenja radova na izgradnji, proširenju i dogradnji sustava javne rasvjete, umjesto konvencionalnih modela postavlja suvremenu LED javnu rasvjetu, a tako će nastaviti i u budućnosti, sukladno planu Upravnog odjela za komunalni sustav.

I.B.