2 min. čitanja

Predstavljen natječaj za uređenje prostora Ponte i Ribarnice u staroj gradskoj luci u Dubrovniku

Predstavljen natječaj za uređenje prostora Ponte i Ribarnice u staroj gradskoj luci u Dubrovniku
Foto: Marin Krstulović / Facebook

DUBROVNIK – U Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika u petak je predstavljen natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja prostora Ponte i Ribarnice u gradskoj luci Dubrovnik.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako je riječ o izrazito vrijednom prostoru oko kojeg je ranije bilo prijepora te kako se na ovakav način želi iznaći najbolje moguće rješenje.

– Okolnosti koje su dovele do odluke o raspisivanju ovakvog natječaja su činjenice da smo imali prijepore oko korištenja tog prostora tijekom cijelog trajanja važećih koncesija. Sve one prestaju ove godine te je potrebno raspisati nove. Treba napomenuti kako je ovo jednako vrijedan prostor kao svaki trg unutar gradskih zidina. Mi smo ovaj postupak preporučili Županijskoj lučkoj upravi Dubrovnik, ona ga je prihvatila i provodi ga dok će tehničku provedbu vršiti Društva arhitekata Dubrovnik. U postupak su upućeni ne samo Županija već i Grad Dubrovnik, Ministarstvo kulture RH sa svojim Konzervatorskim odjelom te, naravno, cjelokupna javnost – rekao je Dobroslavić.

Istaknuo je kako iskustvo s Uvalom Lapad pokazalo da je ovakav postupak najbolje rješenje i nužan korak prije donošenja Plana upravljanja te ostalih akata.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković istaknuo je kako su Odlukom o komunalnom redu odavno zadane smjernice kako treba izgledati urbana oprema u povijesnoj jezgri.

– Već duže vremena ovaj dio Grada odudara od onoga što je propisano kao pravilom. Vjerujem da ćemo ovim natječajem dobiti rješenje koje će pomiriti gospodarski i društveni sadržaj jer ipak se radi o području zaštićenom UNESCO-om – rekao je gradonačelnik Franković.

Ravnatelj Županijske lučke uprave Željko Dadić naglasio je kako će idejno rješenje biti stručna podloga za daljnje izdavanje koncesija.

– Vrijednost natječaja je nešto više od 225 tisuća kuna od čega se 80 tisuća kuna odnosi na nagradni fond. Prva nagrada u iznosu je od 40 tisuća kuna, a druga i treća su 24, odnosno 16 tisuća kuna – istaknuo je Dadić.

Predsjednik DAD-a Božo Benić rekao je ovom prilikom kako su natječajnim okvirom postavljeni okviri intervenicije u prostoru imajući u vidu realne mogućnosti lokacije.

Marina Oreb ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje istaknula je kako je riječ o izuzetno povijesno slojevitoj lokaciji koja predstavlja morski pristup Gradu i dio je pješačkih tokova, uopće života Grada.

– Problemi u luci su ujedno problemi cijele povijesne jezgre s otokom Lokrumom. Danas smo svjedoci da svaki koncesionar uzima za pravo da sam ih rješava pa tako slobodno interpretiraju Odluke o komunalnom redu te je prisutno posvemašnje šarenilo i neujednačenost, jeftina rješenja i nedopustive kombinacije. Luka uz redovne mora biti spremna i za interventne situacije – istaknula je Oreb.

Inače, na području Porta prisutno je ukupno 14 koncesija od čega dvije ugostiteljske, 11 za štandove koje prodavaju aranžmane za izletničke brodove te jedan za prodaju suvenira.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Pobuna Dubrovčana zbog izgleda buduće peškarije: “Grad, a ne šator!”
Obnovljena stara dubrovačka Peskarija iz 19. stoljeća
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.