3 min. čitanja

Dvojac iz Šibenika je u moru cijelu godinu: “Ne kupamo se, nego plivamo i to preporučamo svakome!”

Dvojac iz Šibenika je u moru cijelu godinu: “Ne kupamo se, nego plivamo i to preporučamo svakome!”
Foto: Osobni album

ŠIBENIK – Poticati ljude na rekreaciju, dakle sport i aktivnosti u prirodi, trebalo bi biti od vitalne važnosti, odnosno prioritet u ovo post-pandemijsko vrijeme. Stoga je svaka priča koja govori o tome hvale vrijedna i važna, a jedna od njih stiže nam iz Šibenika. Dvojac koji je krenuo plivati u travnju prošle godine, još nije prestao, a kako nam kažu – iako su sad niske temperature veliki izazov, još uvijek ni ne namjeravaju.

– Moj kolega i ja plivamo cijelu zimu u moru. Ne kupamo se, nego plivamo, i to nikad ispod 1000 m, naravno, bez odijela, samo u kupaćim gaćicama. Po jugu i buri, bonaci i valovima – priča nam Ante Bura iz Šibenika, koji s kolegom Ivicom Lušom prkosi svim vremenskim (ne)prilikama.

Ispravljaju tako i medijske nepravde u kojima se često piše kako se netko usred zime “kupa”. Moramo priznati, nismo ni mi u tome bili bezgrešni, ali na greškama se uči, a tu ste vi da nas ispravite. Zbog ove dvojice nam je sad i drago da smo pogriješili.

– Plivamo cijelu godinu, nismo stajali od 18.4. 2020. U sezoni plivamo i do 10 km u komadu, ali kako u  Šibeniku ne radi bazen za građanstvo zbog epidemioloske situacije, bili smo primorani produžiti sezonu u moru – kaže Bura i dodaje da nisu previše razmišljali o tome do kad će tako.

– Kao svaki dan, kažemo, “ajmo još sutra”, pa opet “aj’ još koji dan” i tako smo došli do sredine veljače. Fali nam još 2 mjeseca da uhvatimo cijelu godinu – dodaje i odgovara na pitanje svima onima koji dvoje ili se čude kako to oni rade i zimi.

Foto: Osobni album

Nema stajanja i uzimanja velikih pauza

– Mislimo da je najbitniji kontinuitet. Dakle, nema stajanja i uzimanja velikih pauza (ja sam pauzirao maksimalno 7 dana, a kolega 4-5) kako bi ostali u ritmu, kako fizičkom, tako i psihološkom. Zadnje smo plivali prije 3 dana, 1100 m, a planiramo i sutra, iako nam prognoza govori temperaturu mora od 11,7 °C – pojašnjava Bura kojeg ni ovaj vjetar po kojem i ima obiteljsko ime, nije uplašio da s kolegom Lušom uskoči u burno i valovito zimsko more.

Foto: Osobni album

Obilježili su tako i Novu godinu, a kroz smijeh kažu, sad i Valentinovo, kilometrima plivajući, ne kupajući se.

– Uglavnom, to je zdravlje i preporučujemo svima. Jer plivanje je level iznad kupanja – pričaju ovi kršni šibenski momci koje ostavljamo između dva burna vala, da i danas odrade svoj đir, a nama daju hrabrosti i optimizma da upravo plivanjem krenemo iz ove postkovidovske letargije k optimizmu i zdravlju.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Splićanin se okupao unatoč jakoj buri i niskim temperaturama
KUPANJE U VELJAČI Dvoje hrabrih u Dubrovniku nije marilo za temperature
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.