2 min. čitanja

KOMIŽA ĆE DOBITI RIBARSKU LUKU Potpisuje se ugovor za dodjelu 37 milijuna kuna

KOMIŽA – Ministrica poljoprivrede Marija Vučković posjetit će u ponedjeljak, 15. veljače Splitsko-dalmatinsku županiju, pri čemu će s ravnateljem ravnatelj Lučke uprave Vicom Mihanovićem potpisati ugovor o odjeli sredstava za izgradnji ribarske luke Komiža u najvišem mogućem iznosu na temelju natječaja od 37.312.500,00 kuna.

Od ukupnih sredstava, doprinos EU  je 75% što iznosi 28 milijuna, a Republike Hrvatske 25%, odnosno 9,3 milijuna kuna. Ukupan iznos ulaganja iznosi 38,6 milijuna kuna.

Urbanistički plan uređenja Ribarske luke donesen je 2009. godine. Prijedlog Izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja izrađen je 2017. godine, u svrhu racionalizacije planiranog rješenja i to na način da se smanjuje obuhvat na kopnu i u moru te da se racionalizira broj planiranih sadržaja.

Izgradnja moderne luke osigurala bi prihvat ribarskih brodova koji ribare na području ribolovnog mora srednjeg i južnog Jadrana sa svim pratećim sadržajima; veletržnica ribe, opskrba i servis brodova, uslužne djelatnosti i prateće državne službe i ostalo.

Ukupan ulov ribe na području Splitsko-dalmatinske županije u 2018. godini je iznosio 15.130 tona. Od 160 poduzetnika registriranih na području Splitsko-dalmatinske županije u djelatnosti ribarstva, 74 je registrirano na području Grada Komiža. Usluge luke Komiža u 2019. godini koristilo je ukupno 63 plovila, od čega 6 brodova i 57 brodica.

Foto: Prijedlog Izmjene i dopune urbanističkog plana uređenja ribarske luke Komiža

Trenutna lučka infrastruktura je neodgovarajuća potrebama zbog nedostatak prostora za vez i iskrcaj budući da se lučke ribarske djelatnosti miješaju s turističkima te zbog toga što je općenito stanje akvatorija luke neadekvatno. Osim ovoga, za potrebe luke trenutno je neodgovarajuć i elektroenergetski sustav, a ne postoje ni izgrađene infrastrukturne instalacije vodovoda i kanalizacije. Ukupno gledano, trenutno stanje operativne obale je neadekvatno za manipulacije ribom i vozilima i predstavlja ugrozu za ozljede te oštećenje vozila.

Zbog svega ovoga, potrebna su hitna ulaganja kako bi se omogućilo aktiviranje prednosti lokacije i uvjet je gospodarskog i demografskog razvoja, ne samo Komiže, nego cijelog otoka Visa na kojemu sada živi samo 3.600 stanovnika.

Planirana ribarska luka, prema izmijenjenom Urbanističkom planu iz 2017. godine, planirana je u uvali “Mlin” na južnom rubu naselja Komiža ispred bivše tvornice “Neptun“. Planirano je i da se svaka od pet planiranih zona ribarske luke (hladnjače za ribu i rakove – veletržnica, spremišta, servisna građevina, ugostiteljski sadržaji i benzinska postaja) može graditi kao zasebna faza s pripadajućom infrastrukturom.

Akvatorij ribarske luke – lučko područje obuhvaća površinu mora od oko 3,0 ha, što ne uključuje površinu priveznog gata i lukobrana (lučka podgradnja). Izgradnja primarnog lukobrana omogućit će i siguran privez ribarskim brodovima 95% dana u godini.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.