2 min. čitanja

MINISTRICA VUČKOVIĆ URUČILA ODLUKU Kreće gradnja ribarske luke u Komiži

MINISTRICA VUČKOVIĆ URUČILA ODLUKU Kreće gradnja ribarske luke u Komiži
Foto: ŽLU / Prijedlog Izmjene i dopune urbanističkog plana uređenja ribarske luke Komiža

KOMIŽA – U Komiži na Visu će se graditi ribarska luka vrijedna oko 37 milijuna kuna, a odluku o tomu u ponedjeljak je ministrica poljoprivrede Marija Vučković uručila ravnatelju Lučke uprave Split Vici Mihanoviću.

– Nakon  više desetljeća iskazivanja potrebe za ribarskom lukom u Komiži konačno će početi njena gradnja, a naš potpora je vrijedna više od 37 milijuna, što je maksimalna moguća potpora od pet milijuna eura koja se može dodijeliti za ribarsku infrastrukturu putem operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo – rekla je ministrica Marija Vučković.

Podsjetila je kako je tom operativnom programu namijenjeno ukupno 348 milijuna eura “što se ne čini puno u odnosu na ostale fondove  (EU), ali je vrlo važno jer smo pomoću njega počeli obnavljati ribarsku infrastrukturu što nije činjeno desetljećima”, rekla je Vučković, a prenosi Glas Istre.

– Komiža ima poseban, možda i najveći značaj za ribarstvo istočnog Jadrana i riječ je o rješavanju jednog problema i konflikta u prostoru, to jest sprječavanju konflikta između turizma i ribarstva i rješavanju potreba lokalnog stanovništva. Ova luka je jedan od preduvjeta za brzu dostavu kvalitetne i svježe hrvatske ribe – kazala je Vučković.

Odgovarajući na novinarska pitanja ona je istaknula kako je prerada ribe u Hrvatskoj u usponu.

– Ulaganja u akvakulturu i preradu putem operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo sve su veća, značajan je i rast izvoza osnovnih proizvoda akvakulture, ali i proizvoda koji se prerađuju pa to postaje jedna od značajnijih strateških izvoznih grana, što je prepoznato u zakonu o akvakulturi – rekla je Vučković.

Vice Mihanović je istaknuo kako je Komiža kolijevka hrvatskog ribarstva te da je oko 37 milijuna kuna namijenjeno za prvu fazu izgradnje ribarske luke u Komiži.

– To je i glavna faza izgradnje ove ribarske luke jer su njome obuhvaćeni izgradnja lukobrana i operativnog prostora, što će biti dovoljno da se ribarski brodovi mogu privezati – kazao je Mihanović.

Dodao je kako je previđeno da u kasnijim fazama ribarska luka ima i mogućnost proizvodnje leda, prostorije za popravka ribarskih alata, uređaje za iskrcaj ribe te za njeno skladištenje.

Najavio je  skorašnji odabir izvođač radova za gradnju ribarske luke u Komiži.

Gradonačelnica Komiže Tonka Ivčević je ocijenila kako izgradnja ribarske luke ima iznimno veliku važnost za komiške ribare i da će označiti ostvarenje njihova sna.

– Ribarstvo u Komiži nije umrlo, imamo više od 60 ribarskih obrta koji žive isključivo od ribarstva, a interes mladih za ribarstvo je u porastu – kazala je Ivčević.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban naglasio je geostratešku važnost ribarske luke u Komiži.

– Ovo je geostrateška luka za naše ribare, jer će biti na najisturenijem dijelu Jadrana i omogućiti ribarim mobilniji izlaz na more i time gospodarenje hrvatskim Jadranom –  rekao je Boban.

Ministrica Vučković je za današnjeg boravka u splitsko-dalmatinskoj županiji potpisala i ugovor s tvrtkom za preradu mesa Petason u Vranjicu po kojem će  Ministarstvo poljoprivrede s 8,4 milijuna kuna sufinancirati razvojni projekt te tvrtke koji iznosi 17 milijuna kuna.

Objasnila je kako se taj ugovor odnosi na Mjere ruralnog razvoja za što je prošle godine osigurano 300 milijuna kuna.

– Više desetaka tvrtki dobit će naše odluke o financiranju – dio tih tvrtki je iz malog i srednjeg poduzetništva, a  dio iz velikog poduzetništva – rekla je.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

KOMIŽA ĆE DOBITI RIBARSKU LUKU Potpisuje se ugovor za dodjelu 37 milijuna kuna
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.