Šibenik gradi novu kilometarsku pješačko-biciklističku stazu Naš mir i postavlja video nadzor

Foto: Grad Šibenik

ŠIBENIK – Grad Šibenik potpisao je s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ugovor o sufinanciranju projekta „Uređenje pješačko-biciklističke staze – Naš mir“, sukladno javnom pozivu za neposredno sufinanciranje promicanja integriranog i inteligentnog prometa.

Vrijednost projekta iznosi 1,3 milijuna kuna, a Fond će projekt podržati s pola milijuna. Područje navedene trase nalazi se na istočnom području grada Šibenika, na prostoru od lokalne prometnice Šibenik- Zablaće, pa prema sjeverozapadu.

Uređenje biciklističke staze podrazumijeva trasu u duljini 2.0 km, uređenje postojećeg makadamskog puta, sanaciju otpada, uređenje odmorišta i sunčališta, postavljanje info tabli, sustava video nadzora i rampe. Navedenim zahvatom obuhvatit će se prva faza uređenja, a konačni cilj je povezivanje staze s područjem Velikih i Malih Solina čime će se stvoriti jedinstvena rekreacijsko-turistička cjelina dostupna svim izletnicima i rekreativcima.

Povećavanjem ponude biciklističkih staza doprinosi se održivoj mobilnosti kroz smanjenje emisija i minimiziranja potrošnje neobnovljivih energetskih izvora. Doprinijet će se i smanjenju nekontroliranog odlaganja otpada, ali i povećavanju svijesti o važnosti zaštite okoliša.

Očekivani ishodi realizacije ovog projekta odnose se na povećavanje kvalitete života te stvaranje svakodnevnih navika korištenja bicikla, koje bi značajno mogle utjecati na smanjenje korištenja motornih vozila.

Biciklističko-pješačka staza „Naš mir“ nastavak je uređenja brojnih  biciklističkih staza na području grada Šibenika kao što su  staze na Zlarinu, Jadrtovcu, Donjem Polju, Lozovcu, Brodarici i  Šubićevcu, a u planu je i izgradnja  staze na području Grebaštice te nastavak uređenja šetnice uz plažu u Raslini.