3 min. čitanja

Skiperi za Ministarstvo mora izradili prijedlog izmjene Pravilnika o brodicama i jahtama

Skiperi za Ministarstvo mora izradili prijedlog izmjene Pravilnika o brodicama i jahtama
Foto: Nautika

Nakon sastanka s ministrom mora prometa i infrastrukture Olegom butkovićem, skiperi ujedinjeni u Udrugu hrvatskih skipera i članova posada jahti postali su dio radne skupine koja će zajedno s resornim Ministarstvom raditi na izmjeni pravilnika o brodicama i jahtama koji se tiče dijela o svjedodžbama. U međuvremenu su pripremili i prijedlog novog pravilnika za stjecanje svjedodžbe zapovjednika jahte do 500 bruto tona.

Izrazili su želju da se konačno prizna njihova profesija kao skipera u nautičkom turizmu, što, kako kažu, mogu postići samo uz adekvatne svjedodžbe. Iz Ministarstva mora su nam potvrdili da rade na pripremi izmjena Pravilnika o zvanjima i svjedodžbama pomoraca u okviru kojeg će biti predložen novi sustav stjecanja svjedodžbi o osposobljenosti za upravljanje brodicama i jahtama.

Čini se tako da sve ide u korist konstruktivnih izmjena pravilnika, koji bi u konačnici, prije svega trebao uvesti reda u plovidbi Jadranom, vodeći prije svega računa o sigurnosti sudionika u pomorskom prometu, naravno, kad je o jahtama riječ.

Iz Udruge skipera su Ministarstvu mora prošlog tjedna poslali prijedlog obuke za jahtaše, koje je trenutno na razmatranju.

Kako bi prema struci trebalo izgledati obrazovanje budućih kapetana jahti, pogledajte u nastavku. Ispod se nalazi shematski prikaz, a niže je i obrazloženje prijedloga.

OBRAZLOŽENJE:

  1. Početak je :

PRIVATNE – tečaj i položen ispit za Voditelja brodice kat. B

KOMERCIJALNE – tečaj za Voditelja brodice kat. C ili položen ispit za Voditelja brodice kat. B te nakon  njega tečaj i položen ispit za voditelja brodice kat. C, s tim da oni koji idu direktno na kat. C mogu  upravljati i privatnim brodicama i jahtama te veličine. Uvjeti su 18 godina, zdravstveno sposoban……

  1. Slijedeći korak je: 

PRIVATNE – tečaj i položen ispit za Zapovjednika jahte kat. A (24m), Uvjet za prijavu, 12 mjeseci  plovidbe sa Voditeljem brodice kat. B koja se potvrđuje na osnovu ili pisane izjave polaznika ili  formulara koji će odrediti LK ili druga ovlaštena osoba.

KOMERCIJALNE – tečaj i položen ispit za Zapovjednika jahte kat. A/OOW na jahtama do 500GT, uvjet 12 mjeseci plovidbe u svojstvu voditelja brodice kat C ili 12 mjeseci plovidbe kao član palubne straže  na jahtama do 24m. Plovidba se može dokazati potpisanim formularom koji je potvrđen od strane  chartera, zapovjednika jahte ili potpisanom izjavom za koju ako se naknadno utvrdi da nije valjana,  dozvola se oduzima. Daljnji uvjeti su obveza polaganja ispita za ovlaštenja za rad sukladna STCW  konvenciji.

Ukoliko nositelj dozvole za privatne jahte želi svoju dozvolu prebaciti na dozvolu za komercijalne  jahte ne mora proći tečaj jer je isti, ali mora imati ispunjene uvjete. Odnosno mora imati plovidbu i  mora polagati zadane tečajeve po STCW konvenciji. Ispunjenjem uvjeta samo mu se izdaje nova  dozvola.

  1. Slijedeći korak: 

KOMERCIJALNE: Tečaj i položen ispit za Zapovjednika jahte kat.B/OOW na jahtama do 3000 BT.

Uvjeti, 24 mjeseca plovidbe u svojstvu Zapovjednika jahte kat A ili 24 mjeseca plovidbe u svojstvu  OOW na jahtama od 500 do 3000 BT. Odslušani tečajevi sukladno STCW te dnevnik provedene prakse  (izgled dnevnika može biti isti kao i dnevnik za kadeta bez obveze ispunjavanja određenih  nepotrebnih dijelova). Plovidbe se osim matrikulom može dokazati i potvrdom ili potpisanim  formularom.

  1. OPCIJA, zadnji korak 

Zapovjednik jahte do 3000 GT, dozvola se dobiva na osnovu plovidbe u svojstvu Zapovjednika na jahti  do 500 GT u trajanju od 24 mj. Odnosno OOW na jahti do 3000 BT u trajanju od 24 mj. Plovidba se  može dokazati isključivo sa matrikulom.

NAPOMENA:

Sve komercijalne dozvole vrijede i za privatne jahte.

Strani državljani ukoliko žele doći do komercijalnih dozvola mogu pristupiti slušanju tečajeva ukoliko  ispunjavaju tražene uvjete. Ovo znači da mogu ići i direktno na ZJKB ukoliko imaju 36 mjeseci  plovidbe i posjeduju sva tražena STCW ovlaštenja te posjeduju neki od priznatih nižih komercijalnih  ovlaštenja za jahte. Oni koji nemaju minimalno 36 mjeseci mogu ići na niža ovlaštenja. Strani  državljani ne mogu dobiti Mastera 3000BT ukoliko nisu odslušali tečaj za Mastera 500BT

Nositelji starih ovlaštenja ista zadržavaju do isteka. Nakon isteka da bi dobili ovlaštenja po novom  pravilniku moraju ispuniti preduvjete osim plovidbenog staža.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Udruga skipera postaje dio radne skupine za izmjene Pravilnika o brodicama i jahtama
Ministarstvo mora u odgovoru skiperima: “Uvažit ćemo i vaše primjedbe, na tragu su naših prijedloga”
Skiperi jahti u otvorenom pismu Butkoviću: “Ministre, mijenjajte Pravilnik, treba nam sigurnija obuka pomoraca!”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.