2 min. čitanja

Održivi razvoj malih i srednjih luka na Mediteranu – Pomorski fakultet u Rijeci partner u projektu Psamides

Održivi razvoj malih i srednjih luka na Mediteranu – Pomorski fakultet u Rijeci partner u projektu Psamides
Foto: Psamides

RIJEKA – Iako je globalna pandemija dijelom usporila i znanstvene aktivnosti, Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci nastavlja sa znanstveno-istraživačkim djelatnostima pa tako nastavlja i s uspješnom provedbom aktivnosti u okviru projekta Psamides (Ports small and medium alliance for sustainable development), sufinanciranog iz programa Interreg Mediterranean (ERDF). Program dionicima omogućava provedbu pilot usluga i proizvoda, razmjenu znanja i tehnologija, ali i mogućnost uspostavljanja i unapređenja poslovnih modela.

Pomorski fakultet jedan je od partnera projekta Psamides, voditeljice doc.dr.sc. Livije Maglić, a koji predstavlja suradnju mediteranskih zemalja (Francuska, Španjolska, Grčka, Crna Gora, Hrvatska) i okuplja nautičke poduzetnike, voditelje marina, pomorske klastere, udruge brodara i druge gospodarstvenike s ciljem identifikacije novih mogućnosti upravljanja malim i srednjim putničkim lukama te s ciljem formiranja jedinstvenog klastera malih i srednjih luka  Mediterana – temeljenog na „zelenoj“ ekonomiji i „plavom rastu“. Psamides pritom povezuje dva kritična sektora „plavog rasta“ – luke i nautički turizam. Navedeni sektori od izuzetne su važnosti za područje Mediterana, obzirom na to da čine čak 51% bruto dodatne vrijednosti, 69% radnih mjesta i 61% dobiti ukupne “plave“ ekonomije u EU.

Foto: Psamides

Vodeći partner projekta je Euroregion Pyrenees Mediterranean, uz ostale partnere: Ports Illes Balears, Ports de la Generalitat de Catalunya, Port de Sète, Port of Heraklion, Pôle Mer Med, Athena R&I Center, IMT Montenegro, SAS Noveltis te uz Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci, koji ima dugogodišnje iskustvo u razvoju projekata i studija povezanih s pomorskim putevima i prometom, kao i s ekonomskim razmatranjima i analizom pomorskog i prometnog sektora, usmjerenog na „zelenu“ ekonomiju i ekološki prihvatljiv razvoj pomorstva. Kao  partner Psamides projekta, Pomorski fakultet aktivno sudjeluje u svim projektnim aktivnostima, gdje se posebno ističe izrada detaljnih analiza i dokumenata koji definiraju načine testiranja i implementacije tehnologija u odabranim lukama.

Male i srednje putničke luke ključni su čimbenici konkurentnosti na području Mediterana, a jedna od specifičnosti mediteranskog područja jest upravo raspršenost stotinjak malih i srednjih putničkih luka, koje su od velikog značaja za obalni i pomorski turizam. Primjerice jedan od partnera projekta – „Ports Illes Balears” (Luke IB), upravlja i nadgleda čak 33 luke Balearskog otočja, koje se konstantno razvijaju u smjeru poboljšanja usluga za krajnje korisnike, s ciljem primjene načela održivog razvoja i racionalnog korištenja obale i njezinih prirodnih resursa.

Projektne aktivnosti Psamidesa grade izvrsne temelje za razvoj zajednice „plavog rasta“ srednjih i malih luka Mediterana, a transnacionalni pristup im omogućuje stvaranje integriranog poslovnog ekosustava usmjerenog na tehnološki razvoj i inovacije. Naime, cilj projekta je i stvaranje mogućnosti za replikaciju spomenutih modela u stotinama luka diljem Mediterana.

Ukupni budžet projekta je 2.859.329,75 €, a za vrijeme trajanja – od 1. siječnja 2020. do 30. lipnja 2022., bit će testirano sedam različitih inovativnih tehnologija, koje doprinose održivom upravljanju malih i srednjih luka, a koje će biti raspoređene na odabranim pilot lokacijama diljem Mediterana.

Više o projektu možete saznati putem poveznice na službenu web stranicu projekta.

Sponzorirani sadržaj

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.