2 min. čitanja

ĐIR PO PULI Nove staze za šetače i trkače, obilježene QR kodovima

ĐIR PO PULI Nove staze za šetače i trkače, obilježene QR kodovima
Foto: Ilustracija

PULA – Na konferenciji za medije na Valkanama, u Puli je predstavljeno 12 obilježenih staza za hodanje na kojima su postavljene informativne ploče u sklopu projekta Đir po Puli kojega Grad Pula provodi u partnerstvu sa Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda. Na konferenciji za medije sudjelovali su zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović i predstavnica Udruge kineziologa Pula Jasna Vekić.

– Danas se nalazimo ovdje na Valkanama kako bismo promovirali važnost tjelesne aktivnosti kao preduvjeta za zdravlje i stjecanje zdravih životnih navika. Nalazimo se na jednoj od 12 staza koje smo zajedno s Udrugom kineziologa Pula mapirali i promoviramo ih kako bismo i na taj način motivirali naše sugrađane da se odazovu ovakvim pozivima. Zaista mi je drago što smo u našoj prekrasnoj Puli locirali 12 lijepih staza i vjerujem da će svatko pronaći onu koja mu odgovara. Imamo staze uz more poput ove na Valkanama, staze po gradu i kroz šumu, različitih dužina i težina. Za sada pozivamo građane pojedinačno, a organizirani treninzi hodanja koje će voditi članovi Udruge kineziologa provest će se kada to epidemiološke mjere dozvole – rekla je zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci.

U ime partnera Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije ravnatelj dr. med. Aleksandar Stojanović rekao je kako je projekt Đir po Puli prilika za promociju zdravih stilova života kroz tjelesnu aktivnost i pravilnu prehranu.

– Kronične nezarazne bolesti glavni su uzrok smrtnosti u svijetu i u Europi, a promjenom naših životnih stilova možemo prevenirati te bolesti. U sklopu ovog projekta imamo niz aktivnosti vezanih uz pravilnu prehranu. Predviđeno je osam predavanja koja će se odvijati za roditelje predškolske i školske djece Grada Pule u obliku webinara. Prvo predavanje održat će se 2. ožujka s temom „Pravilna prehrana kod predškolske djece“. Druga aktivnost su radionice za zdravstveno i kuhinjsko osoblje predškolskih i školskih ustanova Grada Pule, a treći dio su pokazne radionice u novoj pokaznoj kuhinji Zavoda – najavio je dr. Aleksandar Stojanović.

Ujedno je zahvalio Gradu Puli na čitavom nizu dosadašnjih pilot projekata koji su se poslije pokazali kao primjeri dobre prakse.

Podsjetio da u Zavodu za javno zdravstvo djeluju tri savjetovališta: Savjetovalište za pravilnu prehranu, Savjetovalište za mentalno zdravlje i Savjetovalište za spolno zdravlje.

– U sklopu projekta članovi Udruge kineziologa Pula obilježili su, pregledali i označili 12 pješačkih staza na različitim lokacijama u Puli. Staze su prigodno imenovane po nazivima dijelova grada i znamenitostima. Svaka staza opremljena je legendom koja, na brz, jednostavan i lako razumljiv način, prikazuje dužinu staze, težinu staze, vrijeme hodanja i njezin početak. Treninzi će se održavati uz prilagođene vježbe i edukaciju o važnosti fizičke aktivnosti u očuvanju zdravlja za 520 osoba kroz 24 treninga, ali zbog epidemioloških mjera zasad su hodanja individualna – pojasnila je Jasna Vekić iz Udruge kineziologa Pula.

Informativne ploče postavljene na početak svake staze sadrže i QR code. Može ga očitati svaki mobitel s fotoaparatom i pristupom internetu koji ima instaliranu aplikaciju za čitanje QR kodova. Na taj način zainteresirani građani na svom pametnom telefonu mogu imati željene informacije o stazi kojom su odlučili hodati, ali o o ostalim ucrtanim stazama u Puli.

Ukupna vrijednost projekta je 498.485,70 kuna, a provodi se do ožujka 2022. godine.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.