2 min. čitanja

Za projekt „Uređenje gradske ribarnice“, Poreču odobreno 100-postotno financiranje iz EU

Za projekt „Uređenje gradske ribarnice“, Poreču odobreno 100-postotno financiranje iz EU
Foto: Pixabay

POREČ – U Poreč odlazi gotovo 2,4 milijuna bespovratnih kuna i to sa 100% financiranjem projekata. Od ovog iznosa, ukupno je 731.725,00 kuna odobreno za projekt „Promocija ribarske tradicije Poreča – opremanje Centra za posjetitelje „La mula de Parenzo“ čiji je prijavitelj Grad Poreč-Parenzo, a dodatnih 1.658.935,96 kuna za projekt „Preuređenje ribarnice Poreč“ prijavitelja Usluge Poreč d.o.o.

Početkom tjedna dodijeljene su Odluke o odabiru projekata temeljem LAGUR natječaja iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu za Mjeru 7. pod nazivom Promicanje ribarstvene, akvakulturne i pomorske baštine te Mjeru 2. pod nazivom Ulaganja u prodajna mjesta, kušaone i nabava vozila za proizvode ribarstva i akvakulture s jedinstvenim vizualnim identitetom, u ukupnom iznosu od gotovo 11 milijuna kuna.

– Nastavljamo uvijek istim tempom – razvijamo i prijavljujemo projekte i danas mi je posebno drago da je LAGUR prepoznao naša dva projekta kojim ćemo valorizirati ribarsku tradiciju Poreča – rekao je prilikom preuzimanja odluke gradonačelnik Loris Peršurić, zahvalivši se svima koji su projekte pripremali.

– La mula de Parenzo naša je neslužbena himna, ali i puno više od toga – i ovaj će projekt to u prostoru na Trgu slobode kroz glazbu, ponudu, hranu, uređenje, virtualnu realnost pokušati dočarati. Isto tako, sadašnji prostor ribarnice na gradskoj tržnici će se u potpunosti modernizirati i opremiti, kako bi, prije svega, olakšao posao prodavačima, ali i našim sugrađanima i turistima – kazao je porečki gradonačelnik.

Dodajmo kako su uz porečke projekte odobreni i projekti Interpretacijski centar “Ribarska kuća / Santa Marina“ za Općinu Tar-Vabriga, rekonstrukcija i nadogradnja dječjeg odmarališta Špadići u Poreču te uređenje ribarnice za Grad Pazin u sklopu projekta „More od malih nogu“, potom za Općinu Vrsar multimedijski centar MORe MORe, te nabavke specijaliziranih vozila za tvrtke S.I.C. d.o.o. i S.K.A.T. d.o.o.

Odluke je uručio predsjednik LAGUR-a Istarski švoj Robert Momić, koji je naglasio da ga kvaliteta i raznolikost ovih projekata posebno vesele.

– To govorim ne samo iz pozicije predsjednika LAGUR-a, već kao ribar. Ovi će projekti promovirati i podignuti svijest o ribarstvenoj, akvakulturnoj i pomorskoj kulturnoj baštini naših krajeva – zaključio je Momić.

Kroz realizaciju ovih projekata, nakon dobivenih Odluka iz Ministarstva, unutar petogodišnjeg razdoblja provedbe u LAGUR-u Istarski švoj očekuju unaprjeđenje opskrbnih lanaca te posljedično povećanje dostupnosti i konzumacije lokalnih proizvoda ribarstva i akvakulture na cijelom području FLAG-a, kao i valorizaciju tj. stvaranje dodatne vrijednosti za lokalne proizvode ribarstva i akvakulture, lokalne proizvođače i općenito ribarske zajednice.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.