2 min. čitanja

JEDNA PLAŽA NE ZADOVOLJAVA Objavljene godišnje ocjene kakvoće mora na kaštelanskim plažama

JEDNA PLAŽA NE ZADOVOLJAVA Objavljene godišnje ocjene kakvoće mora na kaštelanskim plažama
Foto: IZOR / Screenshot

Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije i ove je godine izradio Izvješće o ispitivanju kakvoće mora za kupanje na području Splitsko-dalmatinske županije pa tako i Kaštela u 2020. godini. Program praćenja kakvoće mora za kupanje na području Splitsko-dalmatinske županije izrađen je na temelju Uredbe o kakvoći mora za kupanje i Sporazuma između Županije i Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Uredbom su propisani standardi kakvoće i mjere upravljanja morem za kupanje; određeno je vremensko razdoblje ispitivanja, učestalost te način uzimanja i ispitivanja uzoraka morske vode.

Sezonu kupanja 2020. obilježila je epidemija koronavirusa Covid 19. Nakon ublažavanja epidemiloških mjera, 18. svibnja započeto je provođenje Programa praćenja kakvoće mora za kupanje na području Splitsko-dalmatinske županije. Monitoring je proveden u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje su izdane s ciljem osiguranja zaštite zdravlja kupača, načina organiziranja kupališta od strane koncesionara i jedinica lokalne samouprave. U zatečenim epidemiološkim prilikama primjenjivale su se uobičajene mjere zaštite i sigurnosti prilikom provedbe uzorkovanja i laboratorijskih ispitivanja, piše portal grada Kaštela.

Sezona kupanja 2020. započela je 18. svibnja i trajala do 3. listopada. Uzorkovanja su obavljena u razmacima od 15 dana, ocjenjena je kakvoća mora za kupanje temeljem rezultata ispitivanja mikrobioloških pokazatelja: Escerichia coli i crijevnih enterokoka, čije su granične vrijednosti propisane Uredbom o kakvoći mora za kupanje.

Na temelju rezultata ispitivanja određena je pojedinačna ocjena nakon svakog ispitivanja te godišnja ocjena temeljena na svim rezultatima iz sezone.

Godišnja ocjena dodjeljuje se po završetku sezone na temelju skupa podataka za tu sezonu, a konačna prema podacima za posljednju i prethodne tri sezone kupanja.

Kaštela

Na 11 lokacija kaštelanskog područja, analizirano je ukupno 110 uzoraka mora za kupanje.

Od ukupno 120 pojedinačnih ocjena dodijeljenih u sezoni 2020.g. na području Kaštela i Solina, izvrsnih je bilo 117, dobrih četiri i zadovoljavajućih devet.

Pojedinačne ocjene – Kaštela 2020

U Kaštelima izvrsnu godišnju ocjenu dobile su točke ispitivanja: Kamp, Baletna škola, Šulavi, Puntica (Poštanski), H. Palace, Gabine i Resnik. Dobru godišnju ocjenu  dobile su plaže: Miljenko i Dobrila, Đardin i Gojača, zadovoljavajuću Torac.

Za razdoblje od 2017.-2020. izvrsnu konačnu ocjenu dobile su četiri lokacije: Miljenko i Dobrila, Puntica (Poštanski), Hotel Palace, Gabine i Resnik, dobru: Baletna škola, Šulavi i Đardin, zadovoljavajuću: Kamp i Torac. Nezadovoljavajuću konačnu ocjenu na kaštelanskom području dobila je Gojača.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

KATASTROFALNO MORE U KAŠTELIMA Na čak 5 mjesta nezadovoljavajuća kvaliteta
LOŠE VIJESTI IZ KAŠTELA: “Došlo je do trajnog onečišćenja mora na dvije kaštelanske plaže”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.