NEMA ŠTO SE NE PRODAJE Kriza za vlasnike brodova u Dubrovniku

Foto: Njuškalo

DUBROVNIK – Ribarski brodovi, gliseri, brodovi, gumenjaci, katamarani, jedrilice sve to našlo se na prodaji nakon korona krize i nedostatka turista i turističke sezone. Oko 40 posto ostvarenih noćenja u smještajnim kapacitetima u županiji i 20 posto noćenja u Dubrovniku očito nije bilo dovoljno za zadržati brodove koji iziskuju velike troškove održavanja. Neki su spremni svoja plovila mijenjati i za automobile ili motocikle, piše Dubrovniknet.

Nema djelatnosti koja nije pogođena ovom situacijom, ponajviše jer je dubrovački kraj vezan uz turizam pa tako kriza nije zaobišla ni brodare. Svi oni pripremni radovi, troškovi od škverova, pituravanja i sve ostale aktivnosti koje se obavljaju tijekom zime vjerojatno su nagnali pojedince na prodaju svojih brodova jer ne mogu više financirati troškove njihovog održavanja.

Tako se na prodaji našao drveni brod Mara sagrađen 1955. godine, a kojega se može vidjeti na vezu u Gružu. Duljine je 12 metara, svrha mu je kako vlasnik navodi, izletnička i može primiti 45 putnika. Prodaje se po cijeni od 80 tisuća eura.

Foto: Njuškalo

Još jedan drveni brod našao se na prodaji, a ime mu je “Stari Ive”. I ovo je turistički brod duljine 15.3 metra za kojega vlasnik kaže kako je u dobrom stanju i sa svim potrebnim papirima za prijevoz putnika. Također, navodi se kako je ovo jedan od najstarijih plovećih brodova na Jadranu izgrađen 1877. godine. Kapacitet “Starog Ive” je 58 putnika, a prodaje se po cijeni od 38 tisuća eura.

Osim drvenih brodova na prodaji je i ribarska jahta WILBUR 34 koja spada u klasu za fishing charter posao, a kako vlasnik navodi, u kombinaciji s kruzingom po korona free obalama i otocima predstavlja brzi povrat investicije. Bilo za hobi ili posao, budući kupac za WILBUR 34 treba izdvojiti 148 tisuća eura.

Foto: Njuškalo

Najskuplji brod koji se prodaje u Dubrovačko – neretvanskoj županiji je zapravo katamaran LAGOON 39, a prodaje se po cijeni od 285 tisuća eura. Proizveden je 2016., duljine 11,74 metra te ima četiri kabine i kapacitet od 10 osoba.

Osim novca za brodove vlasnici su spremni i na zamjene za automobil ili motocikl.

Gliser Tullio Abbate 25 Sea Star vlasnik s Grude prodaje po cijeni od 25 tisuća i 900 eura, a navodi kako nije problem ni zamjena za automobil. Duljina glisera je 7,6 metara, a vlasnik još navodi kako je gliser obnovljen prije sezone.

Jedrilica Val 35 duljine 10,5 metara, proizvedena 1991., ima osam ležajeva i prodaje se po cijeni od 11 tisuća i 700 eura. Vlasnik navodi kako jedrilica ima tri kabine, salon i WC-a te unutarnji motor Yanmar, 18KS. Zajedno s jedrilicom dolaze dva glavna jedra, tri genove i spinaker. Osim novca vlasnik navodi kako u obzir dolazi i zamjena za automobil ili motocikl, prenosi Dubrovniknet oglase za prodaju brodova s dubrovačkog područja, sa specijaliziranog portala za oglase Njuškalo.hr.

D.G.