VRANJIČANIMA PREKIPJELO: “Od prosvjeda se ništa nije promijenilo, ali nećemo odustati!”

Foto: Facebook / Screenshot

VRANJIC – Mještani Vranjica u organizaciji građanske inicijative „Mjesto koje hoće živjeti“ održali su prije nekoliko mjeseci prosvjed brodicama u Sjevernoj luci kako bi iskazali nezadovoljstvo nerješavanjem ekoloških pitanja u Vranjičkom bazenu.

“U plućima azbest u krvi nafta”

„U plućima azbest u krvi nafta“ samo je jedna od poruka koju su na svoje transparente tada napisali nezadovoljni stanovnici Vranjica. Kroz prosvjed su tražili hitno zaustavljanje divlje brodogradnje u Vranjicu, zabranu iskrcaja, čuvanja i ukrcaja raznih vrsta ugljena u Sjevernoj luci i na otvorenom, također između ostalog protive se potencijalnoj izgradnji naftnog terminala na tom području.

Građani i podupiratelji prosvjeda okupili su se na obali Kaštelanskog zaljeva, dok su zaljevom za to vrijeme plovile barke i brodice u znak protesta i ukazivanja na ekološki problem.

– Uistinu smo frustrirani i ljuti, ovdje se događa pravi ekocid, a nitko ne reagira – rekao je za Dalmaciju Danas jedan od glavnih organizatora prosvjeda Ivan Milišić iz Inicijative „Mjesto koje hoće živjeti“.

Kaže da je ovim stanovnicima dosta čekanja, te smatra da je krajnje vrijeme da institucije počnu misliti i na Vranjičane.

– S ovim činom želimo upozoriti institucije da počnu raditi svoj posao. Ne može se zbog industrije uništavati zdravlje ljudi. Već desetljećima imamo problem s azbestozom, ljudi umiru. I dalje će umirati, a već nam se stvaraju novi problemi, a to je salonit – istaknuo je Milišić krajem 2020. godine.

Podrška mještanima tada je dolazila sa svih strana i očekivali su da je njihovim patnjama došao kraj.

Nova godina, isti problemi

Međutim, Martina Grgić Vukić iz već spomenute Građanske inicijative “Mjesto koje hoće živjeti” Vranjic, se požalila. Kazala je da se ništa nije pokrenulo, dapače, danas je alarmantnija situacija.

– Nije se ništa pokrenulo od tog prosvjeda. Mi smo ga organizirali da svima pošaljemo jasne poruke. Smeta nas pristup nadležnih koji ništa nisu poduzeli, a već je prošlo nekoliko mjeseci – žali se Grgić Vukić.

Rekla je da su prije nekoliko dana javnost upoznali s problemom “Brodoremonta” i njegovog prostora, piše Dalmacija danas.

– Nije saniran azbest oko “Brodoremonta”, a na tom prostoru se radovi odvijaju najnormalnije. Uz taj problem azbesta, podsjetit ću vas da postoji i inspekcijska zabrana rada. Međutim, nas nitko ne doživljava – ističe u nastavku.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Augustin Markota

PROČITAJTE JOŠ:

Gdje su inspekcije i tko će odgovarati za učestale ekološke incidente u Vranjicu?