1 min. čitanja

Dubrovački gradonačelnik: “Uvedimo COVID testove u zračne luke”

Dubrovački gradonačelnik: “Uvedimo COVID testove u zračne luke”
Foto: Ilustracija

DUBROVNIK – Dubrovački gradonačelnik Mato Franković uputio je prijedlog nadležnim ministarstvima da se u hrvatskim zračnim lukama omogući testiranje na COVID po uzoru na druge turističke zemlje koje se na taj način pripremaju za novu turističku sezonu.

Takve testove (Lapm test, PCR test i brzi antigenski test) uveli su, primjerice, Engleska, Italija, Španjolska i u ovom trenutku gotovo sve europske zračne luke idu u tom smjeru.

Protokol je takav da putnik kada leti prema Hrvatskoj napravi COVID test u zračnoj luci iz koje leti te Republika Hrvatska priznaje navedeni test. Isto tako kada se taj putnik vraća nazad  napravi COVID test u našoj zračnoj luci i zemlja u koju se vraća priznaje rezultate tog testa te putnik nema potrebe za zadržavanjem u karanteni.

– Na ovaj bi način omogućili normalan boravak svih gostiju na području Republike Hrvatske, a ujedno ne bi opterećivali zdravstveni sustav RH testiranjem na tisuće turista u zdravstvenim ustanovama već bi isto bilo povjereno zračnim lukama, koje bi se morale opremiti odgovarajućom opremom i zaposliti stručno osoblje – naveo je dubrovački gradonačelnik Mato Franković u prijedlogu u kojem je također istaknuo i poseban položaj Dubrovnika gdje je dolazak gostiju u najvećoj mjeri vezan upravo za avio promet.

O navedenom prijedlogu dubrovački gradonačelnik izvijestio je i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića tijekom njegovog nedavnog boravka u Dubrovniku.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.