1 min. čitanja

Ekološka katastrofa na istoku Sredozemlja – Veći dio izraelske obale prekriven katranom!

Ekološka katastrofa na istoku Sredozemlja – Veći dio izraelske obale prekriven katranom!
Foto: Youtube / Screenshot / Reuters

Izraelske vlasti pokušavaju pronaći brod odgovoran za izlijevanje nafte koje je prekrilo veći dio njegove mediteranske obale katranom, što je udar na okoliš za čije će čišćenje, prema procjenama stručnjaka, trebati godine.

Tisuće dobrovoljaca okupile su se u nedjelju kako bi uklonile nakupine ljepljivog crnog otpada s tamošnjih plaža. Izraelska vojska raspoređuje tisuće vojnika kako bi pomogla u čišćenju. Vlasti su upozorile građane da se do daljnjeg ne približavaju obali, javlja Reuters.

Grupe za zaštitu okoliša nazvale su to katastrofom, čija su cijena brojne uginule morske životinje prekrivene katranom.

Događaj je započeo za vrijeme oluje prošlog tjedna, zbog čega je bilo teže vidjeti kako se katran približava i nositi se s njim na moru, izjavili su izraelski dužnosnici.

Izrael je zajedno s europskim agencijama, tražio mogući izvor izlijevanja nafte s broda koji je prolazio 30-ak nautičkih milja od obale. Satelitske slike i modeliranje kretanja valova pomogli su suziti potragu, piše Guardian.

Izraelska ministrica zaštite okoliša Gila Gamliel izjavila je da se pregledava devet brodova koji su se u tom trenutku nalazili u tom području.

– Postoji više nego razumna šansa da ćemo uspjeti locirati brod koji je prouzročio katastrofu – rekla je za Ynet TV.

Ako ga pronađu, Izrael bi mogao pokrenuti pravnu akciju. Jedan od načina bio bi tužba osiguravajućih društava za odštetu kako bi se pomoglo u rješavanju ekoloških posljedica, rekla je, što bi moglo koštati desetke milijuna kuna.

Krajem prošlog tjedna pronađen je kit dug perajar dugačak 15 metara, nasukan na plažu južnog Izraela. Uprava za zaštitu prirode i parkova priopćila je u nedjelju da je obdukcijom u tijelu nesretno nastradale životinje, pronađen materijal na bazi nafte, a daljnja ispitivanja se nastavljaju.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.