2 min. čitanja

Rekonstrukcija rive i pristaništa u Donjem Čelu na Koločepu teče prema planu

Rekonstrukcija rive i pristaništa u Donjem Čelu na Koločepu teče prema planu
Foto: DNŽ

KOLOČEP – Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić i zamjenik Joško Cebalo danas su, zajedno sa saborskim zastupnikom Brankom Bačićem, ravnateljem ŽLU Dubrovnik Željkom Dadićem i ravnateljem LU DNŽ Antunom Banovcem, obišli radove na sanaciji i rekonstrukciji rive Donje Čelo na Koločepu.

– Ovo je jedan od devet projekata lučke infrastrukture koje radimo u našoj županiji; za sedam od njih smo dobili ugovore o financiranju, a preostaju još dva – Perna i Prigradica. Radi se o izuzetno važnim projektima za povezivanje županije, njihova vrijednost je 600 milijuna kuna, a vrijednost za preostala dva koja očekujemo je 160 milijuna kuna – istaknuo je župan Nikola Dobroslavić.

Foto: DNŽ

Dobroslavić je podsjetio kako se od spomenutih sedam projekata već provode dva – Trpanj i Puntin; u postupku javne nabave su Vela Luka i Polačište, uskoro kreću Ubli, a za Cavtat je pristigla Odluka o financiranju te uskoro kreće postupak javne nabave.

Saborski zastupnik Branko Bačić je podsjetio kako je jedan od značajnijih projekata Vlade RH Renesansa na hrvatskoj obali, a kroz koji se financira izgradnja devet luka.

Foto: DNŽ

– Što se tiče ovog projekta na Kalamoti, nedavno smo s Jadrolinijom razgovarali o potpunoj realizaciji ovog projekta, pa smo dogovorili drugu fazu, koja bi obuhvaćala izgradnju primjerenog broda, a koju će oni financirati kroz sredstva iz EU fondova – kazao je Bačić.

O radovima i njihovom tijeku više je govorio ravnatelj Županijske lučke uprave Dubrovnik Željko Dadić, kazavši kako će nova riva biti duga 65 metara, a široka 11 metara i omogućit će iskrcaj robe, putnika i tereta kako to dosada nije bila moguće, jer je postojeća izgrađena 1924. godine i bila je u izrazito lošem stanju.

Da se radi o izuzetno složenim radovima potvrdio je i glavni inženjer Mario Deranja, jer se strojevi moraju dovesti morem, a i većina radova je s morske strane, no unatoč tome trenutno su radovi ispred dinamičkog plana sedam do osam radnih tjedana.

Foto: DNŽ

Inače, podsjetimo, projekt sanacije i rekonstrukcije rive Donje Čelo vrijednosti je gotovo 30 milijuna kuna, a u 85-postotnom iznosu je financiran sredstvima iz EU fondova, dok se preostalih 15 posto financira iz državnog proračuna. Predviđeni završetak radova je prosinac ove godine.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.