2 min. čitanja

PREŽIVIO USRED PACIFIKA Nestali pomorac se 14 sati držao odbačene ribarske plutače

PREŽIVIO USRED PACIFIKA Nestali pomorac se 14 sati držao odbačene ribarske plutače
Foto: Screenshot

Pomorac koji je u 4 sata ujutro pao s broda za opskrbu u Tihom oceanu, proveo je više od 14 sati držeći se stare ribolovne plutače, prije nego što je spašen.

Glavni inženjer na brodu Silver Supporter, Vidam Perevertilov, vraćen je na svoju palubu gotovo cijeli dan nakon što je 16. veljače pao u more. Sinu je ispričao da mu se zavrtjelo u glavi nakon što je završio noćnu smjenu u strojarnici te je izašao na palubu kako bi se oporavio, prije nego što je pao.

– Ne sjeća se pada u more. Možda se onesvijestio. Njegova je volja za preživljavanjem bila jaka, ali mi je rekao da se borio ostati na površini dok se nije pojavilo sunce – ispričao je njegov sin Marat Perevetilov,  za novozelandski Stuff.

Foto: Screenshot

Šest sati nisu primjetili da je nestao

Perevetilov se sjeća osvješćivanja i jezivog pogleda na njegov brod koji odlazi u mrak. Posada šest sati nije primijetila da ga nema.

Brod je emitirao poziv u pomoć i francuski mornarički zrakoplov pridružio se potrazi iz Polinezije, dok je francuska meteorološka služba ispitivala vjetrove i struje kako bi utvrdila vjerojatne obrasce kretanja.

Mjesto pada u more / Foto: Google Earth / Screenshot

Posada je uspjela utvrditi da je nestali pomorac bio na brodu u 4 ujutro, jer je u to vrijeme podnio izvještaj o evidenciji. U trenutku kad je pao u more, Silver Supporter je bio oko 400 nautičkih milja južno od najjužnijih australskih otoka Francuske Polinezije.

Usred oceana, s brodom izvan vidokruga preko horizonta, Perevertilov je u zoru donio odluku koja će mu spasiti život. Vidio je crnu mrlju na horizontu i, nesiguran što je to, doplivao prema njoj.

Foto: Screenshot

Ispostavilo se da je točka na horizontu napuštena bova za ribolov. Čvrsto se uhvatio tog predmeta i držao sve dok ga nisu pronašli oko 18 sati. Njegov je brod bio u postavljenom uzorku pretraživanja kad je član posade začuo slabašan glas, a stražar je vidio ruku podignutu s površine.

Perevertilov, 52-godišnji pomorac, tog trenutka je zasigurno zabilježio datum da proslavi svoj drugi rođendan, a ova priča može slobodno biti u rubrici “vjerovali ili ne”.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.