1 min. čitanja

Ruža Tomašić za ribare izborila 12 mjeseci naknade u slučaju privremene obustave ribolova

Ruža Tomašić za ribare izborila 12 mjeseci naknade u slučaju privremene obustave ribolova
Foto: Morski HR

Odbor za ribarstvo (PECH) usvojio je u ponedjeljak privremeni sporazum postignut između Europskog parlamenta i Vijeća o tome kako će države članice moći trošiti sredstva namijenjena ribarstvu i akvakulturi za razdoblje 2021. – 2027. godine – EMFF fond – Europski fond za pomorstvo i ribarstvo.

EMFF za razdoblje 2021. – 2027. iznosi 6,1 milijardu EUR (6,108 milijardi EUR u trenutnim cijenama). Za upravljanje ribarstvom, akvakulturom i ribolovnom flotom bit će dodijeljeno 5,3 milijarde EUR, dok će preostali iznos pokrivati mjere kao što su kontrola, znanstveno savjetovanje, obavještavanja tržišta, pomorskog nadzora i sigurnosti.

U slučaju privremene obustave ribolova, ribarima se može odobriti naknada za razdoblje od najviše 12 mjeseci po plovilu ili po ribaru tijekom programskog razdoblja, što je ujedno i najvažnija stavka za naše ribare. Europska komisija predlagala je maksimalno 6 mjeseci, kako je bilo i u prethodnom razdoblju.

U svojstvu izvjestiteljice u sjeni i nakon dugotrajnih pregovaranja Ruža Tomašić uspjela se izboriti za 12 mjeseci, odnosno za dvostruko povećanje.

Države članice morat će uzeti u obzir specifične potrebe malog obalnog ribolova, uključujući pojednostavljivanje administrativnih zahtjeva.

Sektori ribarstva i akvakulture trebaju podršku više nego ikad prije za suočavanje sa sadašnjim i budućim izazovima poput Covid-19, te za provedbu ambicioznih politika kao što je EU Zeleni plan.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.