Ruža Tomašić za ribare izborila 12 mjeseci naknade u slučaju privremene obustave ribolova

Foto: Morski HR

Odbor za ribarstvo (PECH) usvojio je u ponedjeljak privremeni sporazum postignut između Europskog parlamenta i Vijeća o tome kako će države članice moći trošiti sredstva namijenjena ribarstvu i akvakulturi za razdoblje 2021. – 2027. godine – EMFF fond – Europski fond za pomorstvo i ribarstvo.

EMFF za razdoblje 2021. – 2027. iznosi 6,1 milijardu EUR (6,108 milijardi EUR u trenutnim cijenama). Za upravljanje ribarstvom, akvakulturom i ribolovnom flotom bit će dodijeljeno 5,3 milijarde EUR, dok će preostali iznos pokrivati mjere kao što su kontrola, znanstveno savjetovanje, obavještavanja tržišta, pomorskog nadzora i sigurnosti.

U slučaju privremene obustave ribolova, ribarima se može odobriti naknada za razdoblje od najviše 12 mjeseci po plovilu ili po ribaru tijekom programskog razdoblja, što je ujedno i najvažnija stavka za naše ribare. Europska komisija predlagala je maksimalno 6 mjeseci, kako je bilo i u prethodnom razdoblju.

U svojstvu izvjestiteljice u sjeni i nakon dugotrajnih pregovaranja Ruža Tomašić uspjela se izboriti za 12 mjeseci, odnosno za dvostruko povećanje.

Države članice morat će uzeti u obzir specifične potrebe malog obalnog ribolova, uključujući pojednostavljivanje administrativnih zahtjeva.

Sektori ribarstva i akvakulture trebaju podršku više nego ikad prije za suočavanje sa sadašnjim i budućim izazovima poput Covid-19, te za provedbu ambicioznih politika kao što je EU Zeleni plan.