U Ministarstvu zdravstva predstavljen Idejni projekt Zdravstvenog centra Hvar

Foto: MZ

HVAR – Na sastanku Povjerenstva za realizaciju projekta Zdravstveni centar Hvar, održanom jučer u Ministarstvu zdravstva u Zagrebu, predstavljen je Idejni projekt i projekt medicinske tehnologije glavnog projektanta Batona Arifija.

Uz ministra zdravstva Vilija Beroša i gradonačelnika Hvara Rikarda Novaka, sastanku su prisustvovali i ostali članovi Povjerenstva iz Ministarstva turizma, Ministarstva državne imovine, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU te Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

U realizaciji ovog kapitalnog projekta od vitalnog značaja za grad i otok Hvar u travnju 2018. godine izrađena je Strategija razvoja projekta, dok je u travnju 2019. provedena Analiza potražnje za budućim uslugama unutar Zdravstvenog centra Hvar te izrađena studija predizvodljivosti projekta.

Cilj osnivanja Zdravstvenog centra Hvar je unaprjeđenje zdravstvene zaštite, podizanje dostupnosti i kvalitete zdravstvenih usluga stanovnicima otoka, unaprjeđenje kvalitete života i skrbi za stare i nemoćne osobe kao i obogaćivanje turističke ponude pružanjem zdravstvenih usluga u zdravstvenom turizmu. Važnost projekta prepoznala je i Vlada RH koja je na sjednici održanoj u Hvaru 26. listopada 2018. godine donijela Zaključak o podupiranju projekta Zdravstvenog centra Hvar.

Izgradnja je planirana na dijelu zemljišta koje je u vlasništvu Republike Hrvatske, ukupne površine 2,3 hektara na kojem bi trebali biti smješteni Dom zdravlja i hitna pomoć te lječilišni hotel s poliklinikom i centrom za rehabilitaciju. Kako je sjeverno od navedenog područja planirana izgradnja Sportskog centra, ova dva projekta dugoročno bi činila jednu cjelinu.

Povjerenstvo će projekt predstaviti javnosti u Hvaru krajem ožujka ili početkom travnja 2021. godine.