2 min. čitanja

HIDROGRAFSKI INSTITUT Nove web stranice, peljari, katalog navigacijskih karata, uživo visina valova

HIDROGRAFSKI INSTITUT Nove web stranice, peljari, katalog navigacijskih karata, uživo visina valova
Foto: Boris Kačan / HHI

Hrvatski hidrografski institut objavio je nove internetske stranice na adresi www.hhi.hr. Modernizirane su e-usluge Oglas za pomorce i Navigacijski radiooglasi, koje su nezaobilazna pomoć nautičarima i svim ostalim korisnicima službenih pomorskih karata i publikacija Hrvatskog hidrografskog instituta. Ravnateljica Vinka Kolić, mag. ing. admin. nav. kaže da je institut tiskao i novi Peljar za brodove, a pomorci, ribari i meteorolozi mogu pratiti uživo i visine valova diljem Jadrana, koje se ažuriraju svakih pet minuta. Za Morski HR otkrila je i još neke novosti iz ove institucije.

U pripremi Peljar na engleskom jeziku

– Od bitnijih stvari valja istaći Peljar za male brodove 1. i 2. dio na hrvatskom jeziku, međutim ono što je dobro, u tisku je Peljar za male brodove na engleskom jeziku, koji će u ožujku biti dostupan malim korisnicima.

Novost na novoj web stranici je poseban iskorak oglas za pomorce i navigacijski radio oglasi. Portal Operativna oceanografija (mariografske podatke, valove, anemometar itd.)  koji se do sad koristio najčešće od stručnih službi, sad mogu pratiti i obični građani – od ribara do kapetana.

Htjeli smo to približiti ljudima, posebno visine vala, s obzirom da imamo valografske plutače, pa možemo pratiti visine vala uživo – svako 5 minuta imamo ažuriran podatak.

Napravili smo ogroman iskorak, a mene posebno veseli portal Geoadriatic, Hrvatski portal prostornih podataka o moru. GeoAdriatic pruža usluge pretraživanja i pregleda prostornih podataka o moru i e-usluge iz područja nadležnosti Hrvatskog hidrografskog instituta. Verujem da će ovo biti jako interesantno krajnjim korisnicima, a sve skupa će se nadopunjavati s vremenom – kaže za Morski HR ravnateljica HHI-a Vinka Kolić.

Foto: HHI

Svi važni podaci su na ovim adresama:

Ako ste zainteresirani za oceanografiju, dostupan je Portal operativne oceanografije „Adriatic Sea“, koji sadržava oceanografske podatke online – trenutni podaci s pet mareografskih postaja te vremena nastupa visokih i niskih voda (plima i oseka) za osam lokacija na istočnoj obali Jadranskog mora, kao i podaci u realnom vremenu s valografa, anemometara i barografa koji su trenutno aktivni.

Hrvatski portal prostornih podataka o moru – GeoAdriatic kontinuirano se nadopunjuje novim uslugama pretraživanja i pregleda prostornih podataka o moru te drugim uslugama u području nadležnosti Hrvatskog hidrografskog instituta. Osim dosadašnjih sadržaja, sada možete pretraživati i katalog službenih elektroničkih navigacijskih karata (ENC).

Foto: HHI

Evo i popisa svih potrebnih adresa:

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.