2 min. čitanja

Omiš dobiva modernu luku i šetnicu – Uspostavit će se i nova brodska linija s Postirama na Braču

Omiš dobiva modernu luku i šetnicu – Uspostavit će se i nova brodska linija s Postirama na Braču
Photo: Dalmacija danas

OMIŠ – Nakon odabira najpovoljnije ponude na provedenom javnom natječaju, Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije kreće s radovima na projektu ‘Uređenje luke Omiš – II. faza izgradnje’.  Istočna strana luke Omiš ovim će projektom doživjeti pravu renesansu. Predviđena je izgradnja novog glavnog lukobrana s platoom za zaštitu akvatorija, rekonstrukcija i dogradnja postojećeg gata te izgradnja obale i gatova unutar nove luke za prihvat plovila.

Cilj projekta je rekonstrukcija i dogradnja luke Omiš čime će se osigurati optimalni uvjeti za obavljanje javnog putničkog pomorskog prometa tijekom cijele godine i uspostaviti nova redovna brodska linija s Postirama na otoku Braču.

Lokacija zahvata II. faze izgradnje proteže se od postojećeg gata (istočni kraj Fošala) prema jugoistoku uz DC8 do Puta Skalica. Proširenjem postojeće luke kopnena površina se povećava s oko 1.250 m2 na gotovo 10.000 m2. Nova luka sastojat će se od kopnenog dijela i morskog akvatorija, povećat će se na ukupno 745 m obale za privez unutar zaštićenog akvatorija te na još 280 m obale za privez na vanjskom lukobranu.

Građevinske radove u vrijednosti od 87,1 milijun kuna izvodit će zajednica ponuditelja Texo Molior d.o.o. iz Cavtata i talijanska tvrtka ImpresaCostruzioni Mentucci Aldo SRL koji će projekt oplemeniti talijanskom notom.

Foto: ŽLU SD

Planirane aktivnosti uključuju radove na sljedećim obalnim građevinama:

  • Obalna linija A – izgradnjom obalne linije A, ukupne dužine približno 300 m, dobit će se nova obalna linija ukupne širine 10m sa pojasom zelenila.
  • Obalna linija B – nova obalna linija B realizira se kao nasuta građevina uz istočnu stranu postojećeg gata, približno okomito na novu obalnu liniju A.
  • Obalna linija C – produženje postojećeg gata u ukupnoj dužini od 35,74 m planirano je u smjeru pružanja postojećeg gata prema kopnu. Sa sjeverozapadne strane produženja dobiva se nova privezna obalna linija sa širinom operativne obale u iznosu od 4,75 m, dok je jugoistočna strana produženja zaštićena obrambenim kamenometom i nema karakter privezne obale.
  • Aktivnosti opremanja (uključuju arhitekturno uređenje, instalaciju vodovoda i odvodnje, ugradnju elektroinstalacija, te hortikulturno uređenje i navodnjavanje te stavljanje u funkciju svih komponenti nužnih za neometano funkcioniranje luke).
Foto: DD

Planirano je i uređenje dužobalnog pojasa proširenjem postojeće obale, šetnice i obalnog zida za sezonski prihvat plovila ukupne dužine 267 metara dok će ukupna površina nove građevine iznositi 7.435 m2.

Navedenim radovima, povećat će se kapacitet prihvata plovila u luci te urediti dio urbane vizure grada na ušću Cetine. Razvoj ovog projekta u konačnici će omogućiti kvalitetnije odvijanje dužobalnog kopnenog prometa u gradu.

Projekt ‘Uređenje luke Omiš – II. faza izgradnje’ sufinancira se iz proračuna Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije za 2021. i 2022. godinu te bespovratnim sredstvima EU u iznosu od preko 50 milijuna kuna.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.