U tijeku su prijave za 8. Dane maslinovog ulja u Ugljanu

Foto: Julio Frangen

PREKO/UGLJAN – Turistička zajednica mjesta Ugljan poziva maslinare da prijave svoja ulja za ocjenjivanje za 8. Dane maslinovog ulja u Ugljanu i prijavite svoja ulja za ocjenjivanje.

Točno vrijeme održavanja Dana maslinovog ulja naknadno će se objaviti, a sve u cilju poštivanja svih epidemioloških mjera.

Potrebna količina za ocjenjivanje je 2 x 0,25 l maslinovog ulja u staklenim tamnim bocama (zelene ili smeđe), koje se mogu preuzeti u uredu TZ mjesta Ugljan.

Ocjenjivat će se kemijski i senzorski parametri (organoleptika), a analizu će obaviti Udruga Olea Zadar – stručni ocjenjivači osposobljeni za kušanje maslinovog ulja.

Turistička zajednica mjesta Ugljan i Općina Preko pokrit će dio troškova. Puna cijena analize iznosi 250 kuna po uzorku, a prvih 20 prijavljenih ulja bit će oslobođeni plaćanja participacije. Ostali će plaćati 150 kuna po uzorku. U cijenu je uključen trošak kemijske i organoleptičke analize, predavanja stručnjaka na temu maslinarstva/uljarstva, radionice, vođene stručne degustacije maslinovih ulja, festival otočnih proizvoda te domjenak koji će se održati nakon dodjele priznanja najboljim maslinarima.

Uzorak ulja, prijavnica i uplata dostavlja se u ured Turističke zajednice mjesta Ugljan radnim danom od 8 do 14 sati do 1. travnja 2021. godine.