2 min. čitanja

Život u makarskom podmorju na izdisaju, sve uništeno nasipanjem građevinskog materijala

Život u makarskom podmorju na izdisaju, sve uništeno nasipanjem građevinskog materijala
Foto: DNŽ

MAKARSKA – Nasipanje prirodnih plaža građevinskim otpadom i zemljom, izgradnja ilegalnih pristaništa i vezova za brodice, prisvajanje pomorskog dobra bez ikakve osnove, ili sve to uz proizvoljno tumačenje dobivenih dopuštenja za korištenje pomorskog dobra – rekli bismo, uobičajena hrvatska priča kojoj se ne vidi kraja. Jedan od svježijih primjera problematičnog nasipanja je i plaža Cvitačka/Biloševac u Makarskoj, podno hotelskog kompleksa Romana.

Sudeći prema nalazima Podvodnog istraživačkog kluba Sveučilišta u Splitu, duž obalnog pojasa od dvjestotinjak metara i do dubine od 3,5 do 5 metara život je na izdisaju.

Mag. ing. agr. Ivana Birčić iz Podvodnog istraživačkog kluba za HRT ističe kako je područje plaže Cvitačka/Biloševac posuto stijenama različitih veličina, šljunkom i zemljom, a inače bi se trebalo nasipati materijalom koji je što sličniji prirodnom i bez ikakvih primjesa mulja i zemlje.

– Na području smo primijetili ljušture školjkaša kao što su brbavice, kunjke, Petrovo uho i slični, također smo vidjeli jednog škarpuna koji je bio potpuno prekriven zemljom. Brojne alge i spužve na području također su u potpunosti prekrivene – kaže Birčić.

Glas javnosti i prosvjed na samom gradilištu te intervencija Splitsko-dalmatinske županije privremeno su obustavili radove na plaži. Investitor, trgovačko društvo Romana d.o.o, tvrdi da radove izvodi sukladno zakonu, koncesiji i pravomoćnoj građevinskoj dozvoli.

Županijski vijećnik Ante Renić (Pametno za Split i Dalmaciju) poručuje kako građevinska dozvola nije trebala biti izdana jer je temelj za nju koncesija koja se ne odnosi na građenje na pomorskom dobru, već samo na korištenje.

– Zahtijevali smo da građevinsku dozvolu stave izvan snage, a prethodno smo tražili da nam omoguće uvid u građevinsku dozvolu i preslik dokumentacije. Do današnjeg dana nemamo nikakvog odgovora, kaže Ivana Miočević Franić – UZOR “Osejava”, Makarska.

Gradonačelnik Makarske Jure Brkan pita se – ako netko želi izgraditi plažu, kako će to napraviti ako neće napraviti zahvat na moru?

– Koliko znamo, sve je u skladu sa zakonom, dodaje.

Zanimljivo, umjesto ukidanja postojeće, na dnevnom redu posljednje sjednice županijske skupštine trebao se naći zahtjev za novom koncesijom istom investitoru za isto pomorsko dobro. Nasreću, nije uvršten u dnevni red. U međuvremenu, općinsko državno odvjetništvo pokrenulo je izvide zbog sumnje u počinjenje “kaznenog djela protupravnog građenja”.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Istraživači zaronili i objavili rad: “U podmorju makarske plaže ne postoje vidljivi oblici života!”
DORH istražuje uništavanje obale u Makarskoj – Gradonačelnik: “Gdje će raditi plažu, ako ne u moru?”
VIDEO: MAKARSKA – Miniranje i betoniranje značajnog krajobraza, pa nadohrana plaža otpadom
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.