2 min. čitanja

Kasnili s plaćama radnicima Brodosplita, a vlasnicima dijele profit od 250 milijuna kuna!

Kasnili s plaćama radnicima Brodosplita, a vlasnicima dijele profit od 250 milijuna kuna!
Foto: HRT / Screenshot

SPLIT – Tek u utorak oko podneva, 2. ožujka, zaposleni u splitskom škveru dobili su obavijesti da su im ‘sjele’ plaće za siječanj i to većini u smanjenom iznosu, potvrdilo nam je to nekoliko radnika Brodosplita. Iako je po ugovorima o radu te Zakonu o radu poslodavac dužan isplatiti plaću za prethodni mjesec najkasnije do kraja tekućeg mjeseca, to se u brodogradilištu nije dogodilo, piše Dalmacija danas.

Posebno je zanimljivo obrazloženje koje su oko zastoja u isplati primanja radnicima ponudili T-portalu iz Brodosplita: ‘…S obzirom da zbog neodgovornosti jednog dijela zaposlenika nije obavljena isporuka novogradnje 487 (najkasnije) do 18. veljače kako je bilo planirano, nego će biti obavljena tek ovog tjedna – Brodosplit nije ostvario planirani prihod….’

Zakonska obveza, ne dobra volja

Napose sad osnovni postulati (uređenog) kapitalističkog društva po kojem radnici rade za plaću, a poslodavac za profit, dok je kod nas uobičajeno da poduzetnici ‘prebacuju’ rizik poslovanja (koji bi trebao biti isključivo njihov, kao i potencijalni milijunski profit) na radnike pa im smanjuju plaće ako poslovni rezultati nisu dovoljno dobri ili im pak otežu s isplatama iako računi tvrtke nisu blokirani…

Nevjerojatno zvuči informacija da bi u Brodosplitu u vrijeme vlasnika Tomislava Debeljaka bili zaposleni ‘neodgovorni radnici’. No, sve da je to istina, vjerujemo da bi takva ‘neodgovornost’ vrlo brzo bila sankcionirana raznim mjerama, ako treba i otkazima, a ne da se ‘krivnja’ prebacuje na sve zaposlenike pa i one ‘odgovorne’ koji također nisu dobili plaće. Što bi uostalom trebala biti zakonska obaveza, ne tek ‘dobra volja’ poslodavca.

Isplata dividende

Nota bene, Uprava Brodosplita je na sjednici održanoj 23. veljače donijela Odluku o sazivu izvanredne glavne skupštine koja će se održati 5. ožujka u škveru. S de facto jednom točkom dnevnog reda: o isplati dividende u iznosu od preko 250 milijuna kuna!

Dividenda će se isplatiti iz dijela zadržane dobiti Brodosplita iz poslovnih godina 2013., 2016. te dio dobiti iz 2017. godie, piše Dalmacija danas.

PROČITAJTE JOŠ:

U Brodosplitu kasnile plaće dva tjedna, Debeljak okrivio “neodgovorne zaposlenike”
Tomislav Debeljak: “Brodosplit briljira, definitivno se možemo proširiti i tri puta!”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.