2 min. čitanja

Projekt sjevernog lukobrana Sv. Katarina u Rovinju kandidiran za EU fondove

Projekt sjevernog lukobrana Sv. Katarina u Rovinju kandidiran za EU fondove
Foto: Grad Rovinj

ROVINJ – Dok se radovi izgradnje Sjeverne luke San Pelagio u Rovinju odvijaju prema planiranom tempu Lučka uprava Rovinj-Rovigno u međuvremenu razvija još jedan projekt strateške važnosti. Riječ je o izgradnji Sjevernog lukobrana na otoku Sv.Katarina, projektu kojeg je Lučka uprava nedavno dostavila Istarskoj Županiji kako bi isti kandidirala za dodjelu Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Južna je luka rizična uglavnom zbog naleta snažnih vjetrova iz III i IV kvadranta, dok postojeće pomorske građevine južne luke ne pružaju dostatnu zaštitu plovilima unutar iste. Stoga je u svrhu zaštite gradske luke od vanjskih valova i sve češćih plimnih valova uzrokovanih klimatskim promjenama, planirana izgradnja 2 lukobrana na otoku Sv. Katarina.

Sjeverni lukobran nadmorske dužine oko 152 m će se prvi izgraditi a isti će se preklapati s Velikim molom, te tako omogućiti siguran vez za plovila međunarodnog i domaćeg linijskog prometa te brodicama lokalnog stanovništva.

Nakon izgradnje sjevernog lukobrana, planirana je izgradnja južnog u nadmorskoj dužini od oko 183 m koji će se preklapati s lukobranom ACI marine i tako zatvoriti direktan prodor razornih valova iz smjerova jugozapada, sjeverozapada i zapada te će se omogućiti siguran vez za plovila međunarodnog i domaćeg linijskog prometa te brodicama lokalnog stanovništva. Na taj će se način, dakle, osim zaštite gradske luke od vanjskih i plimnih valova riješiti i dugogodišnji problem nedostatnog broja vezova u našem gradu.

Na oba je lukobrana predviđena rasvjeta te hidrantska mreža, a na samom se lukobranu ne planira privez plovila te se stoga neće opremiti priveznom opremom za plovila. Lukobran se planira kao tip “jetty”, s kamenom obalozaštitom – školjerom s vanjske strane, a s unutarnje strane s vertikalnim betonskim obalnim zidom, dok se na glavi sjevernog lukobrana planira postavljanje lučkog svjetla.

Do sada je za navedeni projekt ishodovana građevinska dozvola te je izrađen glavni projekt. Procijenjena je vrijednost izgradnje oba lukobrana iznosi 8.667.286 eura.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO U Rovinju se gradi nova luka – “Sjeverna Luka San Pelagio” poprima budući izgled
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.