2 min. čitanja

Skulpturu na Silbi gotovo prepolovio grom – Ide na restauraciju u Zadar

Skulpturu na Silbi gotovo prepolovio grom – Ide na restauraciju u Zadar
Foto: DZBO Silbe

SILBA – Spomenik koji je postao jedan od simbola Silbe, “Jedrilje” akademskog kipara Šime Vulasa, udario je grom i pritom ga oštetio. Došlo je vrijeme za njegovu obnovu, zbog čega se transportira u Zadar na restauraciju.

Istaknuti kipar i profesor Šime Vulas (1932. – 2018.) za svoj je otok 1997. godine izradio kamenu skulpturu posvećenu mornaru, koja u stiliziranoj formi jedrenjaka asocira na pomorstvom obilježenu prošlost Silbe.

Vulasovo „Jedrilje“ postavljeno je u središtu polukružnog platoa formiranog uz morsku obalu kod „Starog mula“ na Žaliću, te je kao monumentalna javna skulptura postalo novim vizualnim simbolom Silbe.

Spomenik je nažalost teško oštećen udarom groma 15. studenog 2019. godine. Program našeg „Društva“ za njegovu obnovu ove je godine odobren od strane Grada Zadra (Odjel za kulturu i šport), koji će sufinancirati troškove restauratorskog zahvata s nešto više od polovice cjelokupnog iznosa koji prema troškovniku iznosi 122.250,00 kn.

Foto: DZBO Silbe

Kao nositelj projekta „Društvo“ provodi i priprema buduće aktivnosti za prikupljanje preostalih sredstava za obnovu spomenika, o čemu ćemo vas pravodobno obavještavati.

Izvođač radova je restauratorska firma „Travej d.o.o.“ iz Zadra koja je 2016./17. god. izvela sanaciju Torete. Spomenik će se radi visokog stupnja oštećenosti rastaviti i transportirati u radionicu u Zadru gdje će se provesti zahvat njegove sanacije i konzervacije, nakon čega će se postaviti na svoju izvornu poziciju. Rad na transportu obaviti će se ove srijede, 3. ožujka 2021. godine.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.