U Nacionalnom parku Krka nakon ankete odabrali ime za ovaj brod

Foto: NP Krka

SKRADIN – U anketi na društvenim mrežama prijatelji Nacionalnog parka „Krka“ izabrali su ime broda koji će ovog proljeća zaploviti omiljenom izletničkom rutom.

Vožnja brodom od Skradinskoga buka do Roškoga slapa od samih je početaka izletništva na Krki posebna atrakcija. Zato je Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ ojačala svoju flotu novim brodom, za 98 putnika, s dva člana posade.

To moderno plovilo ima jednu otvorenu i jednu zatvorenu palubu, s udobnim sjedalima i klimatizacijskim sustavom. Opremljeno je rampom za osobe s invaliditetom, za koje su osigurana mjesta. Ima i dva toaleta, od kojih je jedan prilagođen osobama s invaliditetom.

– Posjetitelji posebno uživaju u vožnji brodom, zato je naša obveza da im omogućimo potpuni doživljaj plovidbe rijekom sigurnim i modernim brodovima. S obzirom na veliku zajednicu ljubitelja prirode Javna ustanova ‘Nacionalni park Krka’ odlučila je pozvati posjetitelje, pratitelje i prijatelje Parka da preko društvenih mreža izaberu ime novog broda. Na izbor su bila ponuđena četiri imena vezana upravo za početak izletničke rute koja kreće sa Skradinskog buka – kazala je ravnateljica JU „NP Krka“ Nella Slavica.

Jezero Torak – Foto: NP Krka

U anketi je ime Torak dobilo najviše glasova, pa je to ime rješenjem potvrdila i Uprava unutarnje plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Torak, vrelo u obliku jezera, smjestio se u središtu bajkovitog sutoka rijeka Krke i Čikole.

Iako se radi o izvoru, zbog okrugla oblika više nalikuje jezeru, pa ga zovemo jezerskim vrelom. Promjer mu je 150 m, dubina 30 m, a sam izvor nalazi se na dnu jezera. To krško vrelo zadivljuje svojom ljepotom upravo zbog neobična položaja i karakterističnog biljnog svijeta travnjaka i grmlja koji ga okružuje.