2 min. čitanja

Uspješno provedena zajednička obuka protuminskih ronitelja Flote HRM-a s US NAVY

Uspješno provedena zajednička obuka protuminskih ronitelja Flote HRM-a s US NAVY
Foto: HRM / Ilustracija

SPLIT – U vojarni „Admiral Sveto Letica Barba“ u Splitu te na vojnom poligonu Cerovac u Karlovcu, od 15. veljače do 5. ožujka 2021. godine, pripadnici US NAVY EODMU 12 (Explosive Ordnance Disposal Mobile Unit 12) proveli su drugu razinu obuke Voda protuminskih ronitelja (v PMR) Flote Hrvatske ratne mornarice iz područja neutralizacije minsko-eksplozivnih sredstava.

Obučne aktivnosti provedene su u okviru aktivnosti bilateralne vojne suradnje sa Oružanim snagama SAD-a, a u sklopu humanitarnog programa pod nazivom Humanitarian Mine Action (HMA) u koordinaciji s vojnim izaslanstvom SAD-a u RH te uz potporu Ministarstva obrane SAD-a.

Sukladno programu, druga razina osposobljavanja uključuje certificiranje EOD tehničara za otklanjanje ili uništavanje pronađenih formacijskih eksplozivnih naprava. Ovom prigodom certificirano je pet protuminskih ronitelja.

Prvi dio obuke proveli su u razdoblju od 1. do 12. veljače instruktori „Golden West” organizacije, ovlaštene za EOD certificiranje po IMAS-u (International Mine Action Standards), a treća razina tečaja planira se provesti u zadnjem tromjesečju ove godine. Ista podrazumijeva osposobljavanje za rad sa specijalističkim alatima, otklanjanje ili uništavanje improviziranih eksplozivnih naprava te za neutralizaciju ili uništavanje formacijskih i improviziranih eksplozivnih naprava u vodi ili moru.

Foto: HRM

Posljednja razina predstavlja najvišu fazu osposobljavanja i ekvivalent je izobrazbi na Naval School EOD u SAD-u koju je do sada završilo pet pripadnika Voda protuminskih ronitelja.

U sklopu ovog programa jest i sporazum o realizaciji projekta rekonstrukcije postojećih objekata u vojarni „Admiral Sveto Letica Barba“, a  koji bi se prenamijenili u EOD središte za obuku protuminskih ronitelja, drugih pripadnika OSRH te ostalih zainteresiranih korisnika. Isto predstavlja značajan iskorak u dostizanju nacionalnih sposobnosti za humanitarno razminiranje, neutralizaciju mina i eksplozivnih naprava zaostalih iz proteklih sukoba i ratova u Jadranskom moru te strateški značajnim nacionalnim lukama.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.