2 min. čitanja

Potonuli brod na Prokljanskom jezeru ostavio naftne mrlje i komade plastike

Potonuli brod na Prokljanskom jezeru ostavio naftne mrlje i komade plastike
Foto: Youtube / Screenshot / Čitatelj

BILICE/ŠIBENIK – Nakon što je u potpunosti izgorjela jahta u Bilicama kod Šibenika, potonula na dno Prokljanskog jezera, šibenska policija je po izlasku na uviđaj  utvrdila da “na mjestu potonuća nema tragova onečišćenja“. Ipak, snimke ih demantiraju u toj mjeri da možemo slobodno reći da su službe čiji je posao nadzor mjesta katastrofe i zabilježba stvarnog stanja na terenu, javnost krivo informirali.

– Neki dan je kod nas na Prukljanu došlo do požara na brodu koji je bio vezan za luku u Mikulandrama, točnije na mul Mile Budaka. Nakon zapaljenja, odvezali su brod da odmaknu od luke da nebi došlo do jos većeg požara ostalih brodova – prepričava nam stanovnica Bilica.

– Vatrogasci su došli s kopna, ali s mora su došli tek uru kasnije, pustivši da brod izgori i potone bez da su pokušali bar ugasiti i odvući ga negdje na obalu i time ne dozvolit da potone.

Nakon potonuća broda na Prukljanu su vidljive naftne mrlje i plastika koja pluta i nikog nije briga. Ribari su nam poslali ovaj video u čudu da nitko nije reagirao – ispričala nam je o ovom slučaju stanovnica Bilica – kaže za Morski HR ogorčena Biličanka.

Nije postavljen zaštitni pojas, a policija izjavila da onečišćenja ni nema

Mještani Bilica ne mogu doći k sebi da nitko nije reagirao tijekom požara na brodu i napravio zaštitni pojas kako bi spriječio izlijevanje po cijelom Prukljanu. Trenutačno je korenat odnio mrlje u Vrulje, a mještani vjeruju da će večeras kada okrene na buru ta mrlja stići u Šparadiće. Nevjerojatno je zapravo kako su vatrogasci na moru čekali samo da brod izgori i potone čime bi sva nafta i ulje izgorila, ali kao što vidimo na snimci to se nije dogodilo. Nevjerojatno je isto tako što nitko od nas nije reagirao i zaštitio Prukljan, naše jedino i najveće blago koje imamo od kojeg su se generacije hranile. Snimku su nam poslali zabrinuti mještani i ribari iz Bilica koji se pitaju, koliko zapravo brinemo o svom Prukljanu? I pitanje je, što sada s tim brodom koji je na dnu Prukljana? – reakcija je pak s lokalnog portala Bilice.com.

Podsjetimo, po dojavi o požaru, vatrogasci su čekali vatrogasni brod da bi mogli započeti s intervencijom. Po pristupanju vatrogasaca, na siguran način se pristupilo gašenju, ali plovilo je oko 19,07 sati potonulo, izvijestile su hitne službe, koje su u objedinjenom policijskom izvještaju ustvrdile da na mjestu potonuća nema tragova onečišćenja.

Snimka ipak govori nešto drugačije…

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Šibenska policija utvrđuje okolnosti koje su dovele do požara i potonuća jahte u Bilicama
VIDEO U potpunosti izgorjela i potonula jahta u Bilicama kod Šibenika
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.