1 min. čitanja

Slovenci danas slave 30-ti jubilarni Dan pomorstva

Slovenci danas slave 30-ti jubilarni Dan pomorstva
Foto: Morski.hr

Republika Slovenija 7. ožujka slavi Dan pomorstva. Na ovaj datum 1991. godine donesena je Rezolucija o pomorskoj orijentaciji Republike Slovenije, piše portal eMorje i dodaje da isti dokument živi samo slovima na papiru.

Prije trideset godina Republika Slovenija je usvojila rezoluciju o pomorskoj orijentaciji zemlje, ali je zapravo vrlo malo učinjeno za pomorski sektor, ponajmanje u odnosu na status pomoraca.

Slovensko zakonodavstvo nije ažurirano u svim pomorskim područjima i slijedilo je zakone koje su donijele napredne pomorske zemlje EU-a u pogledu pomoraca. Zbog takvih postupaka gubi se i interes za zanimanje pomorca, budući da više nemaju ni bonuse koje su imali prije 1991. godine.

– Slovenski pomorci cijenjeni su diljem svijeta zbog izvrsnog obrazovanja. Nažalost, ovim tempom nestat će i struka slovenskog pomorca, što bi bila ogromna šteta, jer je uloženo mnogo truda i resursa kako bi ostali konkurentni na svjetskom tržištu. Nada umire posljednja, pa mislim da je potrebno što prije riješiti otvorena pitanja, čime se slovenskog pomorca vratilo na globalno tržište. Podržimo oporavak i rad pomorstva za dobro svih građana Republike Slovenije, jer mnoga radna mjesta ovise upravo o pomorskom sektoru, o čemu moramo podizati svijest svaki dan, a ne samo tri puta u godini, tijekom proslava – kazao je Kap. Giorgio Ribarič predsjednik Udruge zapovjednika i menadžera u pomorskom prometu Slovenije

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.