3 min. čitanja

UPOZNAJTE DALMATINSKI HOP-CUP Glazbenici iz Zadra postali poznati kad su im ukrali prvi album

UPOZNAJTE DALMATINSKI HOP-CUP Glazbenici iz Zadra postali poznati kad su im ukrali prvi album
Foto: Osobni album

Glazbena ekipa iz Zadra poznatija kao Sexymotherfuckers ili kraće S.M.F. priprema svoj drugi studijski album kojim nastavljaju promicati njima svojstven stil – dalmatinski hop-cup, što će biti i ime njihovog drugog studijskog albuma. O bendu, izuzetno prihvaćenom od publike, a čiji je hit “Ajme meni nije mi dobro” nominiran za Porina 2010. godine i njihovom novom albumu razgovarali smo s frontmenom, stand-up glazbenikom i tekstopiscem Ivom Petrićem.

Može li za početak, ono za neznalice, a tko su Sexymotherfuckersi?

– Alan Fordovsku vokalno instrumentalni sastav Sexymotherfuckers (S.M.F.) postoji već deset godina, a nastao je kao produkt umjetničkih umova dvojice glazbenika Ive Petrića i Marina Mrve koji su već 15-tak godina bili u alternativnoj glazbi te su odlučili ukomponirati otkačeni dalmatinski štih sa raznim vrstama glazbenih usmjerenja tipa etno, hard rock, blues, otočki rock – pojašnjava nam Ivo Petrić i uvodi nas u prave razloge zbog kojih su ovi Zadrani naposljetku postali popularni.

Foto: Osobni album

– Kako je vrijeme odmicalo snimili su prvi demo (samo dva vokala i akustična gitara) sa 15-tak pjesama kojeg je netko ukrao iz studija i tako je počelo.. Cijeli Zadar i okolica imali su taj album kroz par dana! Kako je sve to krenulo pridružila su se i još dva člana Marino Antišin na bassu i Obrad Bobo Egić na bubnju koji su dali svoj obol i punoću glazbi koju su nazvali ‘ORIGINALNI DALMATINSKI HOP CUP’. Radi se o vrlo zanimljivom, duhovitom, izvrsno odsviranom i već na prvo slušanje vrlo “zaraznom” materijalu. U prilog tome govori činjenica da njihov prvi singl ‘Ajme meni nije mi dobro’, iako službeno još nije ni izašao, već je našao svoj put do pojedinih radio postaja na kojima je odmah zasjeo na prvo mjesto. S.M.F. do sada su imali niz zapaženih samostalnih i zajedničkih nastupa uz valikane poput: Manu Chao, Primal Scream, Sharlatans, Razorlight ,The Toy Dolls, Kamelo Santo, Tito & Tarantula. Kao plod kvalitetnih i otkačenih nastupa u 2009. godini dobijaju demo nagradu Circoolar za najbolji nastup i najbolji spot, također 2009. godine pobijeđuju na ‘Idemo festivalu’ gdje osvajaju potpis ugovora sa diskografskom kućom MENART. Plod takve suradnje je skori izlazak albuma ‘Didonanu’ koji je snimljen u studiju MORRIS pod producentskom rukom Mira Vidovića i S.M.F.-a.2010 godine nominirani za Porinov hit godine sa pjesmom Ajme meni nije mi dobro.

Foto: Osobni album

Čime se bavite kad ne pjevate i o čemu pjevate kad ništa ne radite?

– Kupimo zjake,radimo kao primalje u Zadarskom azilu za napuštene životinje,jedino Dejan Marcikić radi kao primalja izbjeglica iz Afrike na Dugom otoku.Pivamo o stvarima koje nisu opjevane a imaju veze sa morem,pi*** ,spizon,zabranjenim stvarima koje nitko ne spominje u mistu.

More i morske teme nekako su vam prirođene. Je li to namjerno?

– Sasvin slučajno, po prirodi smo više za ravnice i stočarstvo.Probali smo o šaranima pivati ali ne ide da ga je***.

Vaš glazbeni stil ste, kao i novi album prozvali “Hop-Cup”? Kakav je to stil, a kakav album?

– Hop Cup je najbolje što možeš izvući iz glazbe a da te tira na ples i osmjeh, kakav stil takav album. HOP CUP definicija: Niz vokalno instrumentalnih usmjerenja i definicija u cilju što bolje zabave…

Zanimljiva pjesma i video. O čemu govori i kritizira li koga?

– “Sredozemna medvjedica” govori o jednom mladom ribaru koji na težak način zarađuje za život, a što ne proda podijeli jer je dobra duša otočkog mjesta. Za njega zakon ne vrijedi, te se snalazi na sve moguće načine, kao što su se snalazili i njegovi preci. Sredozemna govori o svemu ružnom što ljudi izvode od naše obale i akvatorija, u svijetu egoizma koji put ne mare za posljedice koje za sobom ostavljaju. Valjda je došlo takvo doba ,vrag će ga znati – zaključuje Petrić i za kraj pozdravlja u hop-cup stilu:

– Ljubav sex i zajebancija, vole vas vaši Sexymotherfuckersi majke HOP CUP – a!

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.