Dubrovački gradonačelnik s pomorskim agentima: “Nećemo sjediti skrštenih ruku dok čekamo pravila EU”

Foto: Wikimedia

DUBROVNIK – Nakon što je krajem veljače Stožer civilne zaštite RH donio Odluku o prestanku zabrane uplovljavanja kruzera u hrvatske luke, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković održao je sastanak s pomorskim agentima iz  Dubrovnika, a sastanku je prisustvovao i načelnik Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije Joško Cebalo.

Naime, Odluka nacionalnog Stožera civilne zaštite o prestanku važenja zabrane uplovljavanja putničkim brodovima na međunarodnim kružnim putovanjima donesena je upravo zahvaljujući inicijativi Grada Dubrovnika, a na snagu je stupila 1. ožujka. Dubrovački gradonačelnik Mato Franković rekao je uvodno da je to prvi, ali važan korak prema ponovnom pozicioniranju Dubrovnika kao poželjne i neizbježne destinacije na tržištu kružnih putovanja.

– Dok čekamo jednoobrazna pravila postupanja za Europsku uniju važno je da ne sjednimo skrštenih ruku te da mi postavimo svoja – rekao je gradonačelnik podsjetivši da je Hrvatska prošle godine kao jedina europska država otvorila vrata gostima iz Sjedinjenih Američkih Država što se pokazalo kao dobar potez.

– Djelujemo proaktivno od samog početka pandemije. Tržište međunarodnih krstarenja je specifično i bez obzira na značajan interes posebno je pravovremeno poslati poruku da smo otvoreni i komunicirati jasne protokole. Mi smo već pripremili određene prijedloge koje ćemo u vidu inicijative uputiti prema nacionalnom stožeru – rekao je gradonačelnik.

Dubrovački gradonačelnik je rekao i da je Grad Dubrovnik u stalnoj i partnerskoj komunikaciji s krovnom udruženjem cruise industrije CLIA-om (Cruise Lines International Association) te da se provode pripremne aktivnosti za aktivaciju i ovog tržišta. Velika pažnja posvećuje se zdravstvenim i sigurnosnim protokolima. Sve kompanije izradile su stroge zdravstvene protokole, a koje je Viking Cruises već predstavio Nacionalnom stožeru i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Ti protokoli podrazumijevaju PCR testiranje putnika prije ulaska u avion, novo testiranje prilikom ulaska na brod u Dubrovniku te potom svakodnevno testiranje tijekom putovanja.

Pomorskim agentima koji posluju u Dubrovniku poručio je da im Grad kao partner stoji na raspolaganju te im je uputio poziv da se obrate za pomoć u prevladavanju administrativnih i drugih prepreka s kojima se u radu susreću.