2 min. čitanja

Dubrovački gradonačelnik s pomorskim agentima: “Nećemo sjediti skrštenih ruku dok čekamo pravila EU”

Dubrovački gradonačelnik s pomorskim agentima: “Nećemo sjediti skrštenih ruku dok čekamo pravila EU”
Foto: Wikimedia

DUBROVNIK – Nakon što je krajem veljače Stožer civilne zaštite RH donio Odluku o prestanku zabrane uplovljavanja kruzera u hrvatske luke, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković održao je sastanak s pomorskim agentima iz  Dubrovnika, a sastanku je prisustvovao i načelnik Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije Joško Cebalo.

Naime, Odluka nacionalnog Stožera civilne zaštite o prestanku važenja zabrane uplovljavanja putničkim brodovima na međunarodnim kružnim putovanjima donesena je upravo zahvaljujući inicijativi Grada Dubrovnika, a na snagu je stupila 1. ožujka. Dubrovački gradonačelnik Mato Franković rekao je uvodno da je to prvi, ali važan korak prema ponovnom pozicioniranju Dubrovnika kao poželjne i neizbježne destinacije na tržištu kružnih putovanja.

– Dok čekamo jednoobrazna pravila postupanja za Europsku uniju važno je da ne sjednimo skrštenih ruku te da mi postavimo svoja – rekao je gradonačelnik podsjetivši da je Hrvatska prošle godine kao jedina europska država otvorila vrata gostima iz Sjedinjenih Američkih Država što se pokazalo kao dobar potez.

– Djelujemo proaktivno od samog početka pandemije. Tržište međunarodnih krstarenja je specifično i bez obzira na značajan interes posebno je pravovremeno poslati poruku da smo otvoreni i komunicirati jasne protokole. Mi smo već pripremili određene prijedloge koje ćemo u vidu inicijative uputiti prema nacionalnom stožeru – rekao je gradonačelnik.

Dubrovački gradonačelnik je rekao i da je Grad Dubrovnik u stalnoj i partnerskoj komunikaciji s krovnom udruženjem cruise industrije CLIA-om (Cruise Lines International Association) te da se provode pripremne aktivnosti za aktivaciju i ovog tržišta. Velika pažnja posvećuje se zdravstvenim i sigurnosnim protokolima. Sve kompanije izradile su stroge zdravstvene protokole, a koje je Viking Cruises već predstavio Nacionalnom stožeru i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Ti protokoli podrazumijevaju PCR testiranje putnika prije ulaska u avion, novo testiranje prilikom ulaska na brod u Dubrovniku te potom svakodnevno testiranje tijekom putovanja.

Pomorskim agentima koji posluju u Dubrovniku poručio je da im Grad kao partner stoji na raspolaganju te im je uputio poziv da se obrate za pomoć u prevladavanju administrativnih i drugih prepreka s kojima se u radu susreću.

– Naš zadatak je da vam tu pomoć pružimo – zaključio je.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.