Crveni meteoalarm za Podvelebitski kanal – Olujna bura na sjeveru Jadrana, na jugu nevere

Foto: Boris Kačan

Državni hidrometeorološki zavod izdao je crveno upozorenje u sustavu meteoalarma na olujnu buru koja će na području Podvelebitskog kanala imati najjače udare 35-70 čvorova ili 65-130 km/h. Narančasti meteoalarm i dalje vrijedi za cijeli akvatorij Kvarnera (tamo će najjači udari vjetra biti 35-55 čvorova, odnosno 65-100 km/h), dok je ostatak Jadrana u žutom. 

Mjestimični udari bure do 50 čvorova krajem dana će na sjevernom Jadranu oslabjeti. Na južnom Jadranu su u prvom dijelu dana mjestimice moguće nevere.

Vremenska prognoza za Jadran za prvih 12 sati

Bura, na otvorenom i sjeverozapadni vjetar, 14-28 čvorova, na sjevernom Jadranu će poslijepodne slabjeti, u Velebitskom kanalu ispočetka bura do 36 čvorova. More 3-4, poslijepodne će na sjevernom Jadranu slabjeti. Vidljivost 10-20 km. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana pretežno vedro, drugdje promjenjivo oblačno, mjestimice kiša, pljuskovi i grmljavina, uglavnom na južnom Jadranu.

Vremenska prognoza za sljedećih 12 sati

Na sjevernom Jadranu slaba do umjerena, ponegdje pojačana bura i sjeverozapadni vjetar, u noći u slabljenju i okretanju na istočni i jugoistočni vjetar. Drugdje umjeren do jak sjeverozapadni vjetar i bura, u drugom dijelu noći će na srednjem Jadranu slabjeti. More na sjevernom Jadranu malo do umjereno valovito, drugdje umjereno valovito do valovito. Pretežno vedro, na južnom Jadranu promjenjivo oblačno, mjestimice kiša i pljuskovi, u drugom dijelu noći razvedravanje.

U pomorskom prometu trenutno nema poteškoća, no Hrvatski autoklub izvještava da su zbog vjetra, samo za osobna vozila otvoreni:

  • dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostale skupine vozila je starom cestom kroz Gorski kotar-DC3);
  • Jadranska magistrala između Karlobaga i Svete Marije Magdalene (DC8);
  • državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i
  • Paški most.
Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina).
D.G.