HGK traži da se žurno donese odluka o nadoknadi fiksnih troškova putničkim agencijama

Foto: Pixabay

Jedan od zaključaka jučerašnje sjednice Turističkog poslovnog vijeća pri HGK je i podrška Udruženju putničkih agencija HGK da se djelatnost putničkih agencija uvrsti u mjeru nadoknade fiksnih troškova. 

Djelatnost agencija je, s još nekolicinom djelatnosti, uvjerljivo jedna od najpogođenijih, što potvrđuju i podaci Porezne uprave i Državnog zavoda za statistiku – usporedba prometa uslužnih djelatnosti, po kojima je prosječan pad u djelatnosti agencija kontinuirano tijekom 2020. bio najveći među svim djelatnostima, u pojedinim mjesecima preko 90%, a 74,7% na razini 12 mjeseci 2020. Za usporedbu, pad prometa u ugostiteljskoj djelatnosti u istom razdoblju je 37,2%.

– Pad je zapravo i veći, budući da ostvareni prihod većinom čini prihod od prodaje osnovnih sredstava i imovine za rad koju su agencije bile primorane prodavati da prežive – napominje predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK i član Izvršnog odbora ECTAA Boris Žgomba

Onemogućene su gotovo cijelu godinu u obavljanju gotovo svih usluga koje temeljem Zakona o pružanju usluga u turizmu mogu pružati – školska putovanja, kruzeri, kongresi, konferencije, prijevoz, grupna putovanja itd. , što je Stožer i potvrdio, iako su poslovnice agencija formalno otvorene pa ne mogu koristiti mjere koje su omogućene zatvorenim djelatnostima. Agencijama se teška situacija nastavila i tijekom ljeta unatoč solidnoj sezoni u Hrvatskoj, budući da promet realiziraju gotovo isključivo u vansezonskom razdoblju u kojem organizirani promet čini i do 70% ukupnog turističkog prometa u  Hrvatskoj. 

– Sastanci koje smo održali proteklih tjedana s ministrima Marić, Brnjac, Poreznom upravom te najave ministra Aladrovića, dobar su signal da je prijedlog uvažen, no apeliramo na žurnost u donošenju jer je odluka odgađana već nekoliko puta – kaže Žgomba. Dodaje da ovaj mjesec ističe moratorij na povrat putnicima, moratorij na leasinge, kredite, a jedini proizvod, putovanja,  još uvijek su nepoželjna i nepreporučena.

– Nama je bespovratna pomoć za održavanje tvrtki potrebna jučer – rekao je Žgomba. 

Turističko poslovno vijeće HGK čine predsjednici svih relevantnih udruga u turizmu a inicijativa od strane nazočnih udruga koje okupljaju putničke agencije: Udruženja putničkih agencija HGK, UHPA i UNPAH te Zajednice poslovnog turizma, Zajednice kulturnog turizma i Zajednice pustolovnog turizma, podržana je odmah od strane udruga ugostitelja, hotelijera, nautičkog čartera, obiteljskog smještaja  i drugih članova ovog Vijeća. 

D.G.