2 min. čitanja

HGK traži da se žurno donese odluka o nadoknadi fiksnih troškova putničkim agencijama

HGK traži da se žurno donese odluka o nadoknadi fiksnih troškova putničkim agencijama
Foto: Pixabay

Jedan od zaključaka jučerašnje sjednice Turističkog poslovnog vijeća pri HGK je i podrška Udruženju putničkih agencija HGK da se djelatnost putničkih agencija uvrsti u mjeru nadoknade fiksnih troškova.

Djelatnost agencija je, s još nekolicinom djelatnosti, uvjerljivo jedna od najpogođenijih, što potvrđuju i podaci Porezne uprave i Državnog zavoda za statistiku – usporedba prometa uslužnih djelatnosti, po kojima je prosječan pad u djelatnosti agencija kontinuirano tijekom 2020. bio najveći među svim djelatnostima, u pojedinim mjesecima preko 90%, a 74,7% na razini 12 mjeseci 2020. Za usporedbu, pad prometa u ugostiteljskoj djelatnosti u istom razdoblju je 37,2%.

– Pad je zapravo i veći, budući da ostvareni prihod većinom čini prihod od prodaje osnovnih sredstava i imovine za rad koju su agencije bile primorane prodavati da prežive – napominje predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK i član Izvršnog odbora ECTAA Boris Žgomba.

Onemogućene su gotovo cijelu godinu u obavljanju gotovo svih usluga koje temeljem Zakona o pružanju usluga u turizmu mogu pružati – školska putovanja, kruzeri, kongresi, konferencije, prijevoz, grupna putovanja itd. , što je Stožer i potvrdio, iako su poslovnice agencija formalno otvorene pa ne mogu koristiti mjere koje su omogućene zatvorenim djelatnostima. Agencijama se teška situacija nastavila i tijekom ljeta unatoč solidnoj sezoni u Hrvatskoj, budući da promet realiziraju gotovo isključivo u vansezonskom razdoblju u kojem organizirani promet čini i do 70% ukupnog turističkog prometa u  Hrvatskoj.

– Sastanci koje smo održali proteklih tjedana s ministrima Marić, Brnjac, Poreznom upravom te najave ministra Aladrovića, dobar su signal da je prijedlog uvažen, no apeliramo na žurnost u donošenju jer je odluka odgađana već nekoliko puta – kaže Žgomba. Dodaje da ovaj mjesec ističe moratorij na povrat putnicima, moratorij na leasinge, kredite, a jedini proizvod, putovanja,  još uvijek su nepoželjna i nepreporučena.

– Nama je bespovratna pomoć za održavanje tvrtki potrebna jučer – rekao je Žgomba.

Turističko poslovno vijeće HGK čine predsjednici svih relevantnih udruga u turizmu a inicijativa od strane nazočnih udruga koje okupljaju putničke agencije: Udruženja putničkih agencija HGK, UHPA i UNPAH te Zajednice poslovnog turizma, Zajednice kulturnog turizma i Zajednice pustolovnog turizma, podržana je odmah od strane udruga ugostitelja, hotelijera, nautičkog čartera, obiteljskog smještaja  i drugih članova ovog Vijeća.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.