3 min. čitanja

FOTO/VIDEO Brodosplit porinuo velikog Janssoniusa, treći brod iz polarne klase

FOTO/VIDEO Brodosplit porinuo velikog Janssoniusa, treći brod iz polarne klase
Foto: Brodosplit

SPLIT – U Brodograđevnoj industriji Split, u četvrtak 11. ožujka 2021. godine održano je porinuće novogradnje 485, putničkog broda za krstarenja polarnim područjima, koji će nositi ime ”Janssonius”.

Na porinuću su prisustvovali brojni predstavnici državne i lokalne vlasti, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak i kuma novogradnje Tanja Mravak, voditeljica skupine od 12-15 godina, Centra za autizam Split, koja je u društvu Karla Kolaka, učenika centra presjekla konop sa šampanjcem i simbolično ‘porinuli’ brod u more.

Centar je osnovan 1997. kao podružnica Centra za autizam Zagreb. Osnovna djelatnost Centra je odgoj, obrazovanje, rehabilitacija i skrb za osobe s poremećajima autističnog spektra.

– Čestitam Brodosplitu na ovom još jednom sjajnom postignuću i dovršetku gradnje 485. Svaki ovakav brod uspjeh je brodogradilišta, a isto tako i zemlje iz koje on dolazi. S obzirom na činjenicu da će ovaj brod nositi oko 70 posto opreme i materijala koji su plod hrvatskih ruku i hrvatskog znanja, naš i vaš uspjeh je utoliko veći. Vlada će i ubuduće pratiti gradnje novih brodova i tako pružati ruku suradnje brodogradilištima koji mogu i znaju boriti se s međunarodnom konkurencijom. Brodosplit je i ovim brodom dokazao da to može, da to zna. Veselimo se budućoj suradnji i vašim budućim uspjesima i unaprijed vam od srca na njima čestitamo – rekao je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Foto: Brodosplit

Riječ je o brodu za polarne ekspedicije, koji je ugovoren za krajnjeg naručitelja tvrtku Oceanwide Expeditions, koja je specijalizirana za ekspedicijska putovanja na Antarktiku i Arktik.

– Izgradili smo u uvjetima pandemije i ovaj brod, novogradnju 485. Moram naglasiti da smo to sve uspjeli zahvaljujući odgovornosti, znanju i marljivosti naših radnika, ali i sposobnosti da se hrabro, pametno i učinkovito suprotstavimo Coronavirusu i od kruga Brodosplita stvorimo jedan od najsigurnijih prostora te zaštitili zdravlje naših radnika i njihovih obitelji – rekao je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.

Foto: Brodosplit

Brod je dugačak 108,6 metara, širok 17,6 metara, a brzinu od 15 čvorova osiguravat će mu dva glavna motora ukupne snage 4260 kW. Moći će ugostiti 194 putnika smještenih u 81 kabina, o kojima će se brinuti 78 članova posade. Vrijednost mu je 50 milijuna eura, a od toga iznosa domaća komponenta je cca 70 posto.

– Želim istaknuti da je ovaj naš 485 treći brod koji smo ugovorili na jedan potpuno nov i inovativan način koji uključuje i financiranje broda. Time smo pokazali vrlo zahtjevnom svjetskom tržištu mogućnosti hrvatske brodogradnje, mogućnosti Brodosplita koji izrasta u lidera Europskih graditelja polarnih kruzera, naglasio je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.

Brod za krstarenja polarnim područjima izgrađen je u klasi “LR PC6”, koji ispunjava posljednje zahtjeve Lloyd Registra za plovila “PolarClass 6”, i na raspolaganju prvim putnicima bit će za arktičku sezonu 2021/2022. godine.

Foto: Brodosplit

Svojim će putnicima ponuditi visoki hotelski standard kao i razne kategorije kabina, od prostranih apartmana do dvosobnih i četverosobnih kabina, gdje će im se s višestruko osiguranim sustavima koji ih opslužuju omogućiti siguran i ugodan boravak. Razvijajući vlastitu flotu brodova prilagođenih ledenim morima, Oceanwide Expeditions promovira male, fleksibilne ture koje putnicima pružaju bliski kontakt s polarnim divljim životinjama, krajolicima i povijesnim znamenitostima.

– Ovo je već treće porinuće brodova iz programa polarne klase koje gradimo zahvaljujući jamstvima Vlade RH koje smo dobili 30.04. 2020. u prvom mandatu vlade Andreja Plenkovića, i time osigurali financiranje projekata, zahvaljujući čemu konkuriramo za gradnju najmodernijih i najskupljih takvih brodova. Jedan od takvih brodova je i Nov. 487, koji nosi ime ”Ultramarine” koji je završen i čeka se skora primopredaja, nakon koje će odmah biti vraćena državna jamstva, istaknuo je Tomislav Debeljak.

Ne samo da zahvaljujući jamstvima osiguravamo zaposlenost naših preko 2000 radnika, nego isporukom broda, kao najkompleksnijeg proizvoda, u čijoj je cijeni sadržano 70 posto domaće komponente kao u slučaju Brodosplita-naša je grupa postala jedna od najvećih neto izvoznika u Hrvatskoj.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

BRODOSPLIT ĆE PORINUTI “JANSSONOUS” Kruzer za plovidbu vodama Antarktike i Arktika
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.