4 min. čitanja

SPELEORONILAČKA EKSPEDICIJA “Zrmanjina SUZA”

Ekspedicija je u prvi plan stavila znanstveno-istraživački rad kao jedinu realnu platformu za određivanje dinamike i intenziteta gospodarskog razvoja kroz selektivne oblike turizma, a da pritom ne devastira prirodne resurse i okoliš

Ove godine obilježava se 15 godina od održavanja prve međunarodne speleoronilačke ekspedicije koju su zajedno organizirali DINARIDI DISKF i Riva Rafting Centar.Naziv ekspedicije »Zrmanjina SUZA« jasno govori o namjeri organizatora u kojem bi pravcu željeli usmjeriti razvoj ovog, po mnogo čemu posebnog, prostora koji pruža neslućene mogućnosti. Naime, »Zrmanjina SUZA« znači sport, umjetnost, znanost i avanturizam te jasno definira model i vrstu razvoja turističke niše koja bi trebala otvoriti nove razvojne perspektive u ovom dijelu bukovačko – dalmatinskog krša, piše Zadarski list.

U prvom planu znanstveno-istraživački rad

Ekspedicija je u prvi plan stavila znanstveno-istraživački rad kao jedinu realnu platformu za određivanje dinamike i intenziteta gospodarskog razvoja kroz selektivne oblike turizma, a da pritom ne devastira prirodne resurse i okoliš. Od 22. srpnja do 6. kolovoza 2006. istraženo je nekoliko značajnih speleoloških objekata. Izvor Dobarnice, pritoke rijeke Zrmanje, naziva se Kusa I. Ondje su speleoronioci topografski snimili prvi sifon, dugačak 214 m i dubok čak 52 metra. Potom je preronjen drugi sifon s najvećom dubinom od 58 m, a duljine 380 metara. Na istoj ekspediciji speleoronilački tim pod vodstvom svjetski poznatog Gigija Casatija, člana DINARIDA DISKF-a, zaronio je do 155 m dubine u izvoru Sinjac kod Plaškog.

U dolini Zrmanje u izvor-špilji Kusa II u Manastirskim lukama, istraženo je i topografski snimljeno 2506 metara kanala, čime je Kusa II postala najduljim speleološkim objektom Zrmanje. Iz ove špilje voda povremeno izvire i ulijeva se u Krupu. Na Ekspediciji se ronilo i u Milića pećini u zaleđu Bilišana. Preronjena su dva sifona, duljine od oko 30 m. Špilja je kaptirana i njena voda se upotrebljavala za piće. Na Ekspediciji je radilo 88 sudionika različitih struka i zanimanja. U zrmanjskom kraju česti su nazivi Kusa, Velika Kusača, Mala Kusača, Kusac, Kusa nad Manastirskom lukom…sve su to imena izvora ili krških rječica povremenog izviranja i toka.

Običaj otići na Zrmanju

Svake godine nakon završetka ekspedicija u Rakovici 2002. – 2005. bio je običaj da svi sudionici otiđu na Zrmanju. Neki su odlazili zbog druženja s kristalno bistrom vodom Zrmanje i odmora, a drugi na nastavak istraživanja i speleoronjenje. Konačno, u ljeto 2006. zbog sve više novootkrivenih objekata, organizirali smo speleoronilačku ekspediciju u suradnji s Riva rafting centrom i JU zadarske županije s bazom na Zrmanji (MSRE »Zrmanjina SUZA ‘06«). U srpnju 2006. provedena je ekspedicija »Zrmanjina SUZA ‘06«. Jedan speleoronilački tim istraživao je Kusu II pod vodststvom Alana Kovačevića. Ostali članovi bili su Tihomir Zubović-Tihač, Damir Pavelić, Darko Višek, Robi Zubak i Gordan Polić. Ulaz u Kusu II nalazi se na sjeverozapadnom obodu polja Manastirske luke na Krupi. Ulazi se kroz donji ulaz koji je manji i ima nekoliko suženja, gdje se mora provlačiti. Naknadno je otkriven gornji ulaz. On je teže pristupačan izvana, ali je puno lakši za kretanje i transport unutar objekta.

Topografsko mjerenje i crtanje spilje

Već pri prvom istraživanju topografski je snimljeno preko 500 metara špilje. Za gornji ulaz potrebno je uže. Nakon 40-tak m kanala dolazi se na jamu dubine 20 metara. U nastavku je pri istraživanjima glavnih dijelova špilje potrebna užad za penjanja (dva užeta od 30 metara i dva od 10 metara). Prva tri penjanja je odradio Alan Kovačević i postavio užad, a četvrto i najzahtjevnije Gordan Polić. Nakon više neuspjelih pokušaja svih članova ekipe, Gordan slobodnim penjanjem uspijeva popeti 14 m visoku prepreku do ulaza u stijeni i nastavka kanala. Postavljeno je uže. Od tog dijela nastavak špilje više nije razgranat kao u donjem dijelu iako ima manjih bočnih kanala. U sljedećim akcijama nastavljeno je topografsko mjerenje i crtanje špilje. U tom poslu pridružili su se i drugi speleolozi iz DDISKF-a, SKS-a, HBSD-a i SOŽ-a.
Istraživanja su nastavljena na MSRE »Zrmanjin ZOV ‘07« (ZNANOST-OPSESIJA-VIZIJA)

DDISKF kontinuirano istražuje na području rijeke Zrmanje od 2002. godine. Težište je na speleoronjenju povremenih izvora riječica Čudinke, Čavlinke, Dabarnice, Vratolomke, Kusača, Krnjeze, Kusca…. Istražuju se i drugi speleološki objekti koji su u principu s vodom. Na zadnje tri međunarodne ekspedicije napravljeno je nekoliko tisuća metara novih kanala i ronjeno niz sifona. Jedno od većih otkrića predstavlja špilja Kusa 2 ili Kusa nad Manastirskim lukama. To je izvor špilja s dva ulaza. Voda otječe kratkim potočićem u rijeku Krupu, desnu pritoku Zrmanje. U dosadašnjem istraživanju topografski je nacrtano 3058 metra. Istraživanja su stala na dva sifonska jezera, u kojima je moguće roniti. Zasad smjer kanala ide prema izvor-špilji rijeke Krnjeze, piše Zadarski list.

Sprega znanosti i gospodarskog razvoja

Zrmanjina SUZA otvorila je dugu i plodnu suradnju DINARIDI DISKF-a i Riva Rafting Centara koja je iznjedrila više međunarodnih ekspedicija, okruglih stolova, likovnih kolonija, sve sa svrhom očuvanja ovog dijela još takoreći nedirnute prirode. Postignuti su značajniji rezultati u istraživanju i poznavanju krških fenomena ovoga područja. Oni stvaraju čvrste temelje, kao znanstvenu podlogu u budućem i sadašnjem razvoju i afirmaciji ove turističke niše. Ekspedicija je poslala jasnu poruku o bezuvjetnoj sprezi znanstvenog istraživanja i održivog gospodarskog razvoja.

Pogledajte i video prilog o ekspediciji Zrmanjina Suza iz 2006. godine:

M.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.