1 min. čitanja

VLADA ODLUČILA Širokopojasni internet i potpuni razvoj 5G mreže do 2027. godine

VLADA ODLUČILA Širokopojasni internet i potpuni razvoj 5G mreže do 2027. godine
Foto: Boris Kačan / Pixabay

Vlada Republike Hrvatske na današnjoj sjednici donijela je Odluku o donošenju Nacionalnog plana razvoja širokopojasnog pristupa u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 2021. do 2027. godine.

Ovim Nacionalnim planom ispunjavaju se zahtjevni ciljevi iz komunikacija Europske komisije “Povezivošću do konkurentnog jedinstvenog digitalnog tržišta – Ususret europskom gigabitnom društvu” i Akcijskog plana “5G za Europu”, kojima se potiče razvoj širokopojasnog pristupa i mreža vrlo velikog kapaciteta koje omogućuju gigabitnu povezivost, u cilju  ostvarivanja gigabitnog društva i razvoja 5G mreža, što države članice Europske unije trebaju ostvariti do 2025. godine.

Nacionalni plan utvrđuje četiri posebna cilja koji obuhvaćaju uvođenje mreža vrlo velikog kapaciteta i 5G mreža, čime se pridonosi daljnjem ubrzanom razvoju elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga, te sadržava mjere i aktivnosti provedbom kojih se namjeravaju postići zadani ciljevi, kako bi se osigurali preduvjeti za zaustavljanje daljnjeg zaostajanja Hrvatske u razvijenosti širokopojasnog pristupa unutar Europske unije.

Nacionalni plan u potpunosti je usklađen s Nacionalnom razvojnom strategijom Republike Hrvatske do 2030. godine, koja kao prioritet provedbe politike u području razvoja širokopojasnih elektroničkih komunikacijskih mreža ističe razvoj i izgradnju širokopojasne infrastrukture i mreža vrlo velikog kapaciteta koje omogućuju gigabitnu povezivost. Također, Nacionalni plan predstavlja jedan od uvjeta koje je nužno ispuniti kako bi se osiguralo sufinanciranje iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u višegodišnjem financijskom okviru EU-a za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

Ukupna procijenjena sredstva potrebna za prevladavanje digitalnog jaza i provedbu planiranih programskih cjelina iz Nacionalnog plana u razdoblju od 2021. do 2027. godine iznose oko 5,6 milijarda kuna, od čega je oko 3,73 milijarda kuna procijenjenih potrebnih sredstava potpora iz različitih EU fondova, dok ostatak u iznosu od oko 1,87 milijarda kuna čine predviđena ulaganja operatora elektroničkih komunikacija i drugih ulagača.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

HAKOM o Hvaru i 5G mreži: “Bombardirani smo teorijama zavjere”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.