3 min. čitanja

Inspektori naredili uklanjanje izbetonirane šetnice u Dućama, Općini prijeti globa

Inspektori naredili uklanjanje izbetonirane šetnice u Dućama, Općini prijeti globa
Foto: Igor Jakšić

DUGI RAT – Građevinskoj inspekciji prijavili su radove čiji je investitor lokalna vlast i ishodovali njihovu zabranu! Kako je potvrđeno Slobodnoj Dalmaciji, stopiran je projekt vrijedan 3,1 milijun kuna kojim bi se napravila staza duga 2,8 kilometara, a sve financirano novcem poreznih i komunalnih obveznika s područja Dugog Rata, te iz proračuna Županije i Ministarstva mora.

No, zapelo je, kako inače kod nas biva, na tumačenju, konkretno na pitanju što se to gradi, odnosno je li riječ o pješačkoj stazi koja se smatra jednostavnom građevinom ili (ipak) obalna šetnica za koju je potrebno ishodovati “pravu” građevinsku dozvolu.

Foto: Igor Jakšić

– Ishodovali smo dozvolu za jednostavnu građevinu, pješačku stazu koja bi na neki način zamijenila nogostup kojeg nema uz Jadransku magistralu kao državnu cestu. Ona nam prolazi kroz sva priobalna mjesta, pa tako i duž cijelih Duća, opasna je na mnogim dionicama za pješake jer nogostupa nema, a osim što bismo cijelu općinu povezali osvijetljenom, uređenom stazom s koševima, klupama…

Imali bismo šetnicu za majke s kolicima, djecu, ali sutra eventualno po potrebi i prolaz vozilima hitnih službi. No, Građevinska inspekcija Državnog inspektorata nam je zatvorila gradilište, zabranila radove i sve stopirala iako dozvolu za pješačku stazu imamo – tvrdi Jerko Roglić, koji već 14 godina, odnosno tri i pol mandata vodi općinu između Omiša i Podstrane.

Foto: Igor Jakšić

No, njegovo mišljenje nije dijelila viša građevinska inspektorica Ljiljana Patarčić, koja je rješenjem od 24. veljače naložila uklanjanje izgrađene obalne šetnice ukupne dužine 1100 metara i širine tri metra, i to u roku 15 dana od izdavanja dokumenta. Naredila je Općini i zatvaranje gradilišta, a ako se nastavi s radovima, upozorava javnog investitora na plaćanje novčanih kazni.

U rješenju Državnog inspektorata navodi se kako “pješačka staza uz plažu u Dućama, od omiškog kampa “Galeb” do Dugog Rata, predjel Glavica, nije jednostavna građevina, već se izgradila obalna šetnica za koju je potrebna građevinska dozvola”.

Foto: Igor Jakšić

– Stopirali smo radove i paralelno radimo dvije stvari: ishodujemo građevinsku dozvolu i pokrećemo upravni spor zbog ovog rješenja. Staza se ne može rušiti dok traje spor, a mi se nadamo kako ćemo ishodovati dozvolu i radove na našem obalnom lungomareu nastaviti prije sezone – podvlači načelnik Roglić.

Kako neslužbeno doznaje Slobodna, cijelu aktivnost zaustavljanja gradnje, i to u žurnom postupku, pokrenuo je mještanin koji je nezadovoljan što obalna šetnica ili pješačka staza prolazi plažom ispod njegova kampa, čime mu betonski objekt na pješčanom kupalištu, širok tri metra, automatski “skraćuje” plažu za goste. Bez obzira što će ta ista šetnica (ili staza) osigurati sigurniji prolaz pješacima, koji bi tom stazom izbjegli šetnju uz rub državne ceste.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.