5 min. čitanja

PROJEKTIRANJE JAHTI ZA MILIJARDERE Otvara se inženjerski centar u Rijeci, zaposlit će stotinu stručnjaka

PROJEKTIRANJE JAHTI ZA MILIJARDERE Otvara se inženjerski centar u Rijeci, zaposlit će stotinu stručnjaka
Foto: Wikimedia

RIJEKA – Njemačka grupacija Lürssen, u svijetu najpoznatija po svom brendu Lürssen Yachts koji je izgradio neke od najvećih i najpoznatijih luksuznih megajahti, u Rijeci otvara inženjerski centar u kojem u idućih pet godina namjerava zaposliti više od stotinu inženjera brodogradnje, strojarstva, elektrotehnike te IT stručnjake iz područja razvoja softvera.

Tvrtka pod nazivom Lürssen Design Center Kvarner već je započela s poslovanjem u veljači, do sad je zaposleno dvadesetak inženjera, a do kraja ove godine planiraju zapošljavanje ukupno četrdeset stručnjaka. Riječka bi ispostava poznate grupacije, prema riječima izvršne direktorice Teute Duletić, kroz idućih pet godina trebala postati jedan od tri glavna inženjerska centra za razvoj, istraživanje i projektiranje luksuznih jahti, uz već postojeće u njemačkim gradovima Bremenu i Rendsburgu, piše Novi list.

Kao obiteljska tvrtka sa sjedištem u njemačkom Bremenu, Lürssen posluje već gotovo 150 godina, kao vodeća privatna tvrtka u segmentu vojnih brodova, ali i u gradnji luksuznih jahti, dizajniranih po željama bogatih kupaca iz cijelog svijeta, u čemu su danas vodeći u svijetu.

Među najpoznatijim jahtama izgrađenim u brodogradilištima grupe su »Octopus«, izgrađena za suosnivača Microsofta Paula Allena, “Pelarus”, građen za ruskog milijardera Romana Abramoviča te “Azzam”, izgrađen prije osam godina kao najveća privatna jahta na svijetu, duga 180 metara, za Khalifa bin Zayeda bin Sultana Al Nahyana, predsjednika Ujedinjenih Arapskih Emirata. Iako službena cijena izgradnje nikad nije objavljena, procijenjeno je da je iznosila između 400 i 600 milijuna dolara.

Grupacija Lürssen na Kvarneru je poznata po tome što je prije dvije godine stekla većinski vlasnički paket Liburnia Riviera Hotela, čime je ušla i u segment turističkog poslovanja, s planovima značajnih ulaganja u hotele LRH na opatijskom području u idućih nekoliko godina, o čemu je nedavno za Novi list govorio i sam Peter Lürssen, generalni direktor grupe, kada je i najavio otvaranje dizajnerskog brodograđevnog centra u Rijeci.

Sam Lürssen Design Center Kvarner za sad posluje u privremenim uredima u opatijskom hotelu Ambasador, a do kraja ove godine preselit će u prostore u vlasništvu Lučke uprave Rijeka, u bivšem Torpedu, koje su prije nešto više od mjesec dana uzeli u zakup nakon provedenog javnog natječaja. Ugovor o zakupu poslovnog prostora potpisan je na trideset godina, za obavljanje uslužne djelatnosti projektiranja i izrade tehničke dokumentacije za brodove i plovne objekte.

– Lürssen je vodeće privatno njemačko brodogradilište, s tradicijom dugom gotovo 150 godina, na tržištu najpoznatije po projektiranju i gradnji luksuznih megajahti, ali i po gradnji vojnih brodova. U grupaciji je ukupno osam brodogradilišta. Trenutno tvrtku vodi četvrta generacija obitelji, a našem gradu je na ponos da je svjetski poznata kompanija prepoznala stručnost i kvalitetu hrvatskih inženjera i u Rijeci otvorila Lürssen Design Center Kvarner. Riječ je o inženjerskom uredu koji trenutno zapošljava dvadesetak inženjera brodogradnje, strojarstva i elektrotehnike te softver developere. U ovoj godini namjeravamo zaposliti četrdesetak visokoobrazovanih stručnjaka, a kroz pet godina namjeravamo tu brojku povećati na stotinu. Ovaj ured će, s vremenom, odrađivati kompletan opseg projektne dokumentacije – konceptualni dizajn, klasifikacijsku dokumentaciju i radioničku dokumentaciju za podršku proizvodnji. Krećemo s izradom dokumentacije za podršku proizvodnji, ali s vremenom će se opseg poslova znatno proširiti. Strategija Lürssena je, što je posebno važno za Rijeku, da unutar postojećih brodogradilišta kreira tri inženjerska centra koji će odrađivati kompletan posao na izgradnji jahti. To su Bremen i Rendsburg, kao postojeći centri, a treći će biti Rijeka – kaže Duletić.

Foto: Wikimedia

Istraživanje i razvoj

Pokretanje riječkog ureda, prema njenim je riječima velika stvar i poslovna prilika za domaće inženjere, kako one s iskustvom, tako i diplomante.

– Pruža im priliku da ostanu u svom gradu, rade vrlo sofisticirane poslove, s vrlo dobrim primanjima, kao integralni dio internacionalnog tima poznate svjetske kompanije. Rad u Lürssen Design Centru Kvarner uključuje i stjecanje novih znanja, putovanja, rad u brodogradilištima, a sve to uz »hands-on« pristup koji često nedostaje inženjerima koji odmah nakon završenog fakulteta počnu raditi u projektantskim tvrtkama, bez stvarnog iskustva iz brodogradilišta. Na tome Lürssen grupa inzistira, tako da je već sada osmero naših inženjera u Njemačkoj, u brodogradilištima, gdje će iz prve ruke moći vidjeti koliko držimo do visoke razine kvalitete, kolika je posvećenost svakom detalju, znanju i izvrsnosti, kaže Duletić.

Paralelno s Lürssen Design Centrom, u prostorima nekadašnjeg Torpeda grupacija kani razvijati i Lürssen Maritime Center of Excellence. Taj će se centar baviti istraživanjem i razvojem u području digitalne transformacije brodarstva, čistog transporta, kao i korištenju alternativnih izvora energije za brodske pogone, odnosno zelenih pogona, uz smanjenje emisija stakleničkih i drugih štetnih emisija, korištenjem pametnih materijala u gradnji brodova te optimizacijom jahti, odnosno njihovih formi, za što učinkovitiju eksploataciju, piše Novi list.

– Važno je naglasiti da ćemo na ovoj lokaciji kreirati ekosustav koji će biti povezan i surađivati s hrvatskim, austrijskim, njemačkim i norveškim tehničkim fakultetima i ostalim ključnim subjektima u području brodogradnje, dobavljačima ključne opreme, brodogradilištima i klasifikacijskim društvima. Ovdje će se provoditi napredna istraživanja i razvoj novih tehnologija, koja će se prijavljivati i za sufinanciranje iz europskih fondova, a zaposlenima će sigurno omogućiti stjecanje novih znanja i iskustava u brodogradnji. U tijeku su radovi na uređenju prostora, a vjerujemo da ćemo u nove prostore useliti do kraja ove godine, rekla je Duletić.

Projektni brodograđevni uredi u Rijeci zapošljavaju oko tisuću stručnjaka

Iako je “3. Maj” sinonim za riječku brodogradnju, u gradu trenutno posluje velik broj tvrtki koje se bave inženjerskim poslovima vezanim uz brodogradnju, mahom za strane naručitelje. Prema nekim procjenama, u tim tvrtkama zaposleno je blizu tisuću inženjera i tehničara, a uz njih djeluje i nekoliko tvrtki vezanih uz poslove projektiranja i izrade radioničke dokumentacije u građevini, kao i uz strojarstvo i elektrotehniku. Zajedno osiguravaju velik broj radnih mjesta za inženjere, pri čemu često zapošljavaju mlade inženjere, diplomante neke od tehničkih struka.

Otvoreni oglasi za zapošljavanje

Lürssen Design Center u postupku je zapošljavanja velikog broja inženjera i djelatnika pratećih službi.

– Imamo otvorene oglase za posao, kontinuirano ćemo zapošljavati nove ljude, u prvom redu inženjere brodogradnje, strojarstva i elektrotehnike. Trenutno zapošljavamo ljude s iskustvom, kako bismo stvorili jezgru tvrtke, koja će kroz godine naravno osposobljavati i mlađe kadrove, kaže za Novi list izvršna direktorica Teuta Duletić.

Marinko Glavan

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.