5 min. čitanja

SMEĆE NA ŽIRJU Ružna slika zbog gluhih telefona između otočana, Mjesnog odbora i tvrtke za zbrinjavanje

SMEĆE NA ŽIRJU Ružna slika zbog gluhih telefona između otočana, Mjesnog odbora i tvrtke za zbrinjavanje
Foto: Damir Jerkov / Zeleni Grad Šibenik

ŽIRJE – S pučinskog otoka u šibenskom arhipelagu, ovih smo dana dobili apel za pomoć. Problem odvoza smeća, o kojem smo već pisali, nastao je zbog gluhih telefona između tamošnjeg Mjesnog odbora i šibenske tvrtke Zeleni grad koja je zadužena za odvoz otpada

– Mi kao stanovnici smo postali nemoćni jer postoji Mjesni odbor koji ne fukcionora, a kad imate MO sve mora ići preko njega. Kontaktirali smo predsjednika MO gospodina Emira Berbića koji nam je rekao da direktor “Zelenog grada” Novica Ljubičić kaže da neće odvoziti smeće sa Žirja niti jednom više nego je dogovoreno i da smo sami krivi za to. Nekolicina stanovnika ili gostiju, to mi ne znamo, nakon hrpe glomaznog otpada je bacala i kese svakodnevnog smeća i sada mi moramo ispaštati za to da se to ne sanira, ne čisti, ne održaava. Kao da smo se vratili par stoljeća unazad, ne jedno. Dosta nam je svih nedaća i karampana od brodova što nam voze, što nemamo dućana, doktora, nemamo osnovnih uvjeta za život, kao da nam to nije dovoljno za našu muku, sad se gušimo i u smeću koje je u blizini kuća. Već godinama se ne pronalazi rješenje za odlaganje krupnog otpada, ono se moze izmjestiti bilo gdje na otoku samo da nađu odgovarajuću lokaciju. Od cijelog otoka oni ne mogu naći jedno mjesto (a da nije među kućama) jer je Žirje je turisticko mjesto. Jave se svi prije izbora i tako od izbora do izbora – stoji u pismu jedne otočanke kojoj je dozlogrdilo loptanje između odgovornih.

Zeleni grad: “Idemo se dogovoriti”

– Na Kapriju i Zlarinu, koji također administrativno spadaju pod Grad nemamo nikakvih problema, već samo na Žirju – kaže nam direktor poduzeća Zeleni grad Šibenik d.o.o., Novica Ljubičić i pojašnjava da se radi o lošoj suradnji s tamošnjim Mjesnim odborom.

– S obzirom na specifičnost otoka, grad rješava lokacije za smještaj kontejnera za zbrinjavanje otpada i odvojenog sakupljanja. Imamo dogovor da ćemo svakom korisniku naših usluga na području grada Šibenika, uključujući i one na otocima koji spadaju pod grad, godišnje u sklopu fiksnog dijela usluga, besplatno odvesti i zbrinuti do 3 m³ glomaznog otpada godišnje. S Mjesnim odborima Kaprija i Zlarina to dogovaramo tako da im ostavimo kontejner 7 dana, tijekom proljeća i jeseni, kada to njima odgovara. Mjesni odbori to iskomuniciraju sa stanovništvom: „Molimo vas tad i tad ostavite glomazni otpad tu i tu“ i daljnjih problema nema, niti bi ih trebalo biti. Isto ovo voljeli bi dogovoriti i s mještanima Žirja. Dakle, kada NJIMA odgovara da ostavimo velike kontejnere i neka odlože glomazni otpad, da mi to odvezemo – pojašnjava Ljubičić.

– Što se tiče zahtjeva mještana Žirja da tamo trajno ostavimo kontejner za glomazni otpad, to nije moguće, jer tada svatko dovozi i u te kontejnere trpa svašta, uključujući i građevinski materijal, što ne pripada glomaznom otpadu. Uostalom, takvo rješenje nemamo ni na drugim otocima – kaže Ljubičić i dodaje da su stavili press konktejner za miješani otpad na lokaciji u središtu mjesta, koji je u vlastništvu Grada Šibenika i dao je na upravljanje.

– Grad Šibenik je tražio da nam se ustupi dio vojarne da izmjestimo press kontejner za mješani komunalni otpad i još čekamo odgovor od ministarstva – kaže Ljubičić.

Prekjučer očistili divlje odlagalište i već ga natrpali novim smećem

Na pitanje da pojasni zašto se građani Žirja zapravo bune, odgovara.

– Na Žirju je postojao kontejner kod stare škole gdje su svi bacali sve i svašta. Stupio je Zakon u kojem se vodi računa o fiksnom i varijabilnom dijelu odvoza otpada. Kako sam već rekao, svatko bi bacao svašta; i građevinari koji su tamo radili iskope, a mi smo morali odvoziti i plaćati zbrinjavanje na odlagalištu Bikarac. Netko žečli plaćati samo fiksni dio računa, a da ne plaća varijabilni dio. To nije korektno prema drugim građanima, jer nama deponiranje nije besplatno. Imamo puno onih koji nisu preuzeli svoju besplatnu kantu za miješani otpad i ne žele je preuzeti, zato što će se morati evidentirati u sustav i morat će plaćati, jer kad preuzme kantu, mora se evidentirati kao korisnik usluge – dodaje Ljubičić i zaključuje da nije zadovoljan odnosom prema otpadu od strane dvjestotinjak korisnika usluga na tom otoku:

– Mi smo prekjučer sanirali razbacani otpad kod škole na Žirju, a jutros već imamo dojavu da nastaju nove hrpe.

Mjesni odbor: “Ukrali su nam i naš vlastiti kontejner”

Predsjednik mjesnog odbora Žirje Emir Berbić pak ima svoju priču:

– Nije baš tako kako oni kažu. Zeleni grad je što se tiče krupnog otpada treba odvoziti jedan put mjesečno. Ljubičiću su poslane slike i rečeno je da treba djelovati. On je rekao da to preuzima komunalno redarstvo u Gradu Šibeniku koje na teren šalje Zeleni grad. Ja sam nekoliko puta slao slike i poruke kao dokaz nadzornim službama u gradu. Odgovoreno mi je nakon što je 2-3 mjeseca tamo stao krupni otpad, da će doći u redovnom postupku kad dolaze po otpad. Međutim, vrijeme se rasteglo od jednog na 2-3 mjeseca. Ja poruke imam, nisam ih brisao. MO je garantirano odradio svoju dužnost, ne 100, već 150 posto! Imali smo i vlastiti kontejner kojeg su oni jednostavno skupili i odveli kao da je njihov i njega više na otoku nema – kazao je Berbić i šalje nam, kako kaže, samo djelić svoje komunikacije s odgovornima.

Foto: Emir Berbić / Screenshot

A da je kontejner nabavljen od otočana jednostavno nestao, potvrdio nam je i jedan od otočana koji predlaže tri jednostavna rješenja za ovu Žirjansku trakavicu; promijeniti lokaciju za deponiranje, ostaviti kontejner i ograditi ga da vjetar i mačke ne raznesu smeće po otoku.

Ostaje samo da se dogovore oni kojima smeće smeta s onima koji su plaćeni da im budu na usluzi, a one koji smeće nepropisno bacaju i prvi i drugi adekvatno nauče odgovornosti.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Dobro gospodarenje otpadom najveća je potreba pučinskih otoka: Socio-ekološki primjer otoka Žirja
FOTO: RAZGLEDNICA S OTOKA Sto duša, jedan dućan i nula korone – Tu treba pobjeći!
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.